Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ΗΠΑ ή Γερμανία του Μεσοπολέμου


Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε θέση ανάλογη με εκείνη που είχαν βρεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία τον Μεσοπόλεμο, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η οποία ακολούθησε το Κραχ του 1929 -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της. Αυτό συμπεραίνει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυσή του, η οποία αποτέλεσε το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική του σελίδα για μεγάλο διάστημα, χθες.

Οι συντάκτες κάνουν σύγκριση συγκεκριμένων στοιχείων ανάμεσα στις δύο περιόδους και τις συγκεκρικένες χώρες, ανακαλύπτοντας σημαντικές ομοιότητες. «Η Ελλάδα βυθίζεται με τρόπο που παραπέμπει στην εμπειρία των ΗΠΑ και της Γερμανίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση, αναδεικνύοντας έτσι το μέγεθος των προκλήσεων που συνοδεύουν την προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της μέσω λιτότητας», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 18,4% τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιπλέον υποχώρηση κατά τουλάχιστον 4% το 2013.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σωρευτική απώλεια σε επίπεδο ΑΕΠ σε μια αναπτυγμένη οικονομία εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες, η οποία πλησιάζει το 27% που απώλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στο 1929 και το 1933, σύμφωνα με τα δικά τους στατιστικά στοιχεία», αναφέρει το Bloomberg.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο πολιτικό σκηνικό και την ραγδαία ενίσχυση της «Χρυσής Αυγής» που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 14%.
«Αυτό την φέρνει αντικειμενικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό σχήμα της αντιπολίτευσης το οποίο εμπνέεται από τον μαρξισμό, σε ένα σκηνικό που φέρνει στη μνήμη την αντιπαράθεση των ναζί και των κομμουνιστών στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης».
Όπως εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο LSE, Βασίλης Μοναστηριώτης, «η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, που θα εξαφανιστεί όταν τελειώσει η κρίση. Θα καταστεί δε πολύ επικίνδυνη στην περίπτωση που η άνοδος αυτή προκαλέσει την επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τους γείτονές της, Τουρκία και Μακεδονία».
Προς επίρρωσιν του παραπάνω ισχυρισμού, η ίδια ανάλυση υπενθυμίζει ότι «η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 34% στα χρόνια μετά το 1929, φέροντας στην εξουσία τον Χίτλερ το 1933». «Ακόμη και μετά την επιστροφή της ανάπτυξης στη Γερμανία, από τις αρχές του 1934, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1937 ώστε το ΑΕΠ να επιστρέψει στα επίπεδα του 1929», συνεχίζει το Bloomberg.
Στην ανάλυση παρατίθεται, επίσης, εκτίμηση του προέδρου της εταιρείας συμβούλων Lombard Street Research, Τσαρλς Ντούμας, αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα. «Η λιτότητα κατατρώγει τα έσοδα από τη φορολογία και, εξαιτίας αυτού, υπονομεύει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».
«Ωστόσο» -όπως τονίζει ο ίδιος- «δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η λιτότητα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί (οι Έλληνες) δεν έχουν καμία δυνατότητα να δανειστούν. Τα ελλείμματα είναι εκεί».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της ίδιας ανάλυσης, γίνεται σύντομη αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν Ισπανία και Ιταλία, που προφανώς απειλούν τη συνοχή των χωρών αυτών και της Ε.Ε.
«Στην Ισπανία, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 25%, η Καταλονία απαιτεί την ανεξαρτησία της, ενώ στην Ιταλία οι λαϊκιστές αντιευρωπαϊστές, των οποίων ηγείται ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ενδέχεται να πάρουν ποσοστό 18% στις εκλογές του Μαΐου».
BLOOMBERG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου