Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική επιχειρηματικότητα


(update: διόρθωση σχετικά με κατάταξη Ελλάδας από την 100ή στην 89ή πέρυσι, λόγω αλλαγής μεθοδολογίας και προσθήκης δύο ακόμη οικονομιών στις υπό εξέταση)


Μια θετική διάκριση κέρδισε η Ελλάδα όσον αφορά τις συνθήκες εντός των οποίων καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεσηDoing Business 2013 που συντάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ελλάδα ανέβηκε στη σχετική κατάσταση από την 89ή* θέση το που κατέλαβε στην έκθεση του 2012 στην 78ή εφέτος, όντας μια από τις δέκα χώρες που σημείωσαν την σημαντικότερη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. 

«Μια από τις λύσεις στο πρόβλημα του υψηλού χρέους είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και αναγνωρίζεται ευρέως ότι η δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για τις επιχειρήσεις είναι βασική προϋπόθεση) για την επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρεται στην έκθεση όπου εκτιμάται ότι η βελτίωση που παρατηρείται στην Ελλάδα και σε άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην πίεση που ασκείται από την κρίση χρέους. 

Η θετική διάκριση για την Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι εφάρμοσε κανονιστικές μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς, «βελτιώνοντας πέρυσι το κανονιστικό πλαίσιο με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα έξι χρόνια», αναφέρεται στην έκθεση. Επιτάχυνε τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας μεταφέροντας τη σχετική διαδικασία από τις πολεοδομίες σε εγκεκριμένους ιδιώτες και ορίζοντας ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Ενίσχυσε την προστασία των επενδυτών απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω της πρόσβασης σε πληροφορίες και εισήγαγε νέα διαδικασία εκκαθάρισης με στόχο να είναι ευκολότερη η διάσωση εταιρειών που απειλούνται με πτώχευση.

Από το 2004 η ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει 17 θεσμικές ή κανονιστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσουν το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, όσες και η Ισπανία, η Πορτογαλία 25 και η Ιταλία 14. Ωστόσο, οι υπόλοιπες τρεις χώρες προηγούνται λίγο (Ιταλία 73ή) ή πολύ (Πορτογαλία 30ή και Ισπανία 44ή) από την Ελλάδα όσον αφορά την ευκολία του επιχειρείν. 

Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μείωσαν περισσότερο την απόσταση που τις χωρίζει από την κορυφή του καταλόγου, συγκεκριμένα μείωσε την απόσταση κατά 8,2% από το 2005. Ταυτόχρονα αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν πόσο πίσω ήταν και εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα όσον αφορά τη δημιουργία κλίματος που θα είναι ελκυστικό για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η καταχώρηση ακινήτου απαιτεί μεγάλο αριθμό γραφειοκρατικών διαδικασιών, συγκεκριμένα 11, ενώ σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Γεωργία, απαιτείται μόνο μία.

Αναλυτικότερα η βαθμολογία της Ελλάδας στους τομείς που μετράει η Παγκόσμια τράπεζα είναι η ακόλουθη στο σύνολο των 185 χωρών που μετρήθηκαν:

Εναρξη επιχείρησης: 146ή
Εκδοση οικοδομικών αδειών: 31ή
Παροχή ηλεκτρισμού: 59ή
Καταχώρηση ακίνητης ιδιοκτησίας: 150ή
Πρόσβαση σε πίστωση: 83ή
Προστασία επενδυτών: 117ή
Πληρωμή φόρων: 56ή
Διασυνοριακό εμπόριο:62ή
Εφαρμογή συμβάσεων: 87ή
Εκκαθάριση επιχειρήσεων: 50ή

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την ελληνική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τη δημόσια διοίκηση και την δικαιοσύνη αν πράγματι θέλουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και να βοηθήσουν μερικούς έστω από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους να ξαναβρούν δουλειά προτού αναγκαστούν να μεταναστεύσουν.

Του Κώστα Καρκαγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου