Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Κλειδώνουν» τα 44 δισ. προς την Αθήνα


image
Σχετικές αναφορές από το γερμανικό υπ. Οικονομικών - Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες, ανέφερε ο κ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες

Αισιόδοξη για την ταχεία εκταμίευση όχι μόνο της επόμενης δόσης (31,5 δισ.) αλλά και των ακόμη δύο που εκκρεμούν (12,5 δισ.) επιστρέφει στην Αθήνα η πολυπληθής κυβερνητική αποστολή που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Παρά την ανησυχία που εξέφρασε σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης αυξάνει τον κίνδυνο «ατυχήματος», η δημόσια παραδοχή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι εξετάζεται η καταβολή και των τριών εκκρεμών δόσεων στην Ελλάδα βελτίωσε αισθητά το κλίμα. Εξάλλου, και ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς επιβεβαίωσε και επισήμως στις χθεσινές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα διεκδικεί να πάρει «όχι μόνο στο ακέραιο τη δόση των 31,5 δισ., αλλά και το παραπάνω».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι πρόσθετες δόσεις θα καταβληθούν μόνο υπό την προϋπόθεση ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου. Ωστόσο, κύκλοι του Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι θέμα μεταφοράς εκτός Ελλάδας του ήδη υπάρχοντος ειδικού λογαριασμού, όπου κατατίθενται τα χρήματα των δόσεων, δεν υφίσταται και ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι το αίτημα των εταίρων μας για αυτόματους μηχανισμούς αναπλήρωσης αστοχιών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα γίνονται περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων για να αναπληρωθούν άλλες υπερβάσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, ανώτατος κυβερνητικός παράγων εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επομένου, τα χρήματα θα έχουν δοθεί, μετά τη σχετική πολιτική απόφαση που θα ληφθεί στο έκτακτο Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου. Ανάλογη αισιοδοξία εξέφρασε στην επίσημη τοποθέτησή του από τις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα... Οσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα, λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες ημέρες». Στην επισήμανση της «Κ» ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν (βιωσιμότητα του χρέους, κάλυψη χρηματοδοτικού κενού) δεν είναι διόλου αμελητέες, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι πρόκειται για ζητήματα που θα λύσουν μεταξύ τους οι πιστωτές μας και ότι «δεν συμφέρει την Ελλάδα να παρεισφρήσει στη διαμάχη μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, ούτε υπέρ του ενός ούτε υπέρ του άλλου».

Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, η εκταμίευση των δόσεων -που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή μεγάλου μέρους των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της αβεβαιότητας, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την ενίσχυση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- θα αλλάξει πλήρως το κλίμα και θα δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία της χώρας. Εικόνα βελτίωσης του κλίματος εισέπραξε ο πρωθυπουργός και στις διμερείς συναντήσεις που είχε, όχι μόνο με τους προέδρους της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, αλλά και με τους ομολόγους του της Εσθονίας, της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, χωρών δηλαδή που είχαν υιοθετήσει εξαιρετικά εχθρική στάση απέναντι στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.

Στο μεταξύ, η χώρα μας ετοιμάζεται για τη μάχη της επόμενης Συνόδου Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου), όπου διακυβεύονται τα κοινοτικά κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ' όσα προγραμματιζόταν αρχικά».

Του Nικου Xρυσολωρα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου