Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το ΥΠΟΙΚ δεν γνωρίζει ποιοι δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων


image
Αγνωστοι παραμένουν για το ελληνικό Δημόσιο οι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατέβαλαν το 2011 το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει το ειδικό τέλος που αναλογεί σε κάθε ακίνητο.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «το ειδικό τέλος που αναλογεί σε κάθε ακίνητο συνδέεται με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών, η οποία δεν είναι καταχωρισμένη υποχρεωτικά στο όνομα του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου, αλλά μπορεί να είναι καταχωρισμένη στο όνομα πρώην ιδιοκτήτη, μισθωτή, αποβιώσαντος κ.ά.». Η αναφορά αυτή του κ. Μαυραγάνη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατέβαλαν το 2011 το ειδικό τέλος. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στείλει τα στοιχεία όσων δεν εξόφλησαν το ειδικό τέλος ακινήτων από τον περασμένο Μάιο.

Δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός υπόχρεος για την πληρωμή του τέλους ακινήτων. Οταν και εάν εντοπιστούν οι υπόχρεοι από τις αρμόδιες εφορίες θα κληθούν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους και τα σχετικά πρόστιμα. Δηλαδή θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ακινήτων.

Η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας αφορούσε στο αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πλήρωσε το τέλος ακινήτων, δεδομένου ότι ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει το ποσό στο ΚΕΘΕΑ συμμετέχοντας στον κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω». Ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του σημειώνει ότι η υπηρεσία Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν είναι δυνατό να γνωρίζει ούτε το χρηματικό ποσό που αναλογεί στο ειδικό τέλος ακινήτων του κ. Τσίπρα, ούτε αν το πλήρωσε, ούτε και αν κατέθεσε το αντίστοιχο ποσό στο ΚΕΘΕΑ.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει, επίσης, ότι η επιβολή του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιστική ή εμπορική χρήση επιλέχθηκε, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011, με κριτήριο την καθολικότητα, την αναλογικότητα και την προσφορότητα.

«Κατόπιν των ανωτέρω, η υπηρεσία μας δεν είναι δυνατό να γνωρίζει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στο ειδικό τέλος ακινήτων του κ. Τσίπρα και, συνακόλουθα, ούτε εάν το ανάλογο ποσό δεν πληρώθηκε, αλλά κατατέθηκε στο ΚΕΘΕΑ», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών.


Προκοπης Χατζηνικολαου
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.forologoumenos.gr/permalink/21792.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου