Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία Νταλάρα στην Αθήνα - Προτείνει μείωση επιτοκίων και "κούρεμα" με συμμετοχή του OSI


Ομιλία Νταλάρα στην Αθήνα - Προτείνει μείωση επιτοκίων και "κούρεμα" με συμμετοχή του OSI
Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο διευθύνων συμβούλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance- IIF) Τσάρλς Νταλάρα. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε δήλωσε πως είναι η σειρά τουΕπίσημου Τομέα να σηκώσει το βάρος προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το ΔΝΤ.
«Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, οι χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δεχτούν την επιβάρυνση από τη μείωση του χρέους της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα, μετά τις μαζικές απώλειες που γνώρισε ο ιδιωτικός τομέας νωρίτερα φέτος», σημείωσε μιλώντας στο Dow Jones Newswires. Παράλληλα τόνισε πως «υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και από το EFSF».

Το ίδιο υποστήριξε και σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Η μείωση των επιτοκίων είναι καθοριστική και θα έλεγα ότι θα πρέπει να την εξετάσει και το ΔΝΤ. Είναι πλέον ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το θέμα αυτό δημιουργικά. Έχω διατελέσει μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου του ΔNT (για επτά χρόνια ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ) και το καταστατικό δεν παρεμπόδισε το Ταμείο στις δεκαετίες του '80 και του '90 να προσφέρουν πιστώσεις σε φτωχές αφρικανικές χώρες με επιδοτούμενο επιτόκιο. Γιατί τους εμποδίζει το καταστατικό να αναγνωρίσουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όσο δραματική ήταν σε αυτές τις αφρικανικές χώρες;», τονίζει ο κ. Νταλάρα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF αναφέρει επίσης:«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εμπόδια. Έχουν συγκεκριμένους κανόνες και τους σέβομαι, αλλά όταν ήμουν στο εκτελεστικό συμβούλιου του ΔΝΤ είχα υποστηρίξει τη χρήση συγκεκριμένων κονδυλίων για την επιδότηση των επιτοκίων. Είχε υπάρξει και τότε έντονη αντιπαράθεση. Το Ταμείο δεν είναι η Παγκόσμια Τράπεζα ούτε η Διεθνής Υπηρεσία Ανάπτυξης. Είχαμε, όμως, καταλήξει ότι οι χώρες αυτές βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και δεν αντιμετώπιζαν απλώς μια βραχυπρόθεσμη δυσκολία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ποιος πιστεύει ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει απλώς κρίση τρεχουσών συναλλαγών;».
Ο διευθύνων συμβούλος του IIF, που εκπροσώπησε τους ιδιώτες πιστωτές στην αναδιάρθρωση του Μαρτίου, θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να «ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την Ελλάδα και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη», ενώ στις 12.00 θα παραχωρήσει ομιλία στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα τη στρατηγική εξόδου από την κρίση για τη χώρα μας και την ΕΕ.

ΠΗΓΗ:http://www.ert.gr/ellada/item/25408-Omilia-%CE%9Dtalara-sthn-Athhna-Proteinei-meiwsh-twn-epitokiwn-kai-neo-PSI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου