Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ανακόλουθη η Gazprom Απέναντι στην Ελλάδα για τον South Stream


Μετά από χρόνια ολόκληρα που οι Ρώσοι της Gazprom συμπεριλάμβαναν την Ελλάδα και το νότιο σκέλος του South Stream σε όλους τους χάρτες κατά τις επίσημες παρουσιάσεις τους, ξαφνικά αυτή την εβδομάδα αποφάσισαν ότι η νότια όδευση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση αερίου στην περιοχή – κάτι που προφανώς …. τώρα ανακάλυψαν!– και την διέγραψαν οριστικά από τον σχεδιασμό τους. Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Προφανώς, η απόφαση της Gazprom δεν ελήφθη εν μια νυκτί και ασφαλώς μπορεί να βρει κανείς αρκετά οικονομικά επιχειρήματα για να την στηρίξει. Όντως, η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ελλάδα και την Ιταλία ίσως να μην δικαιολογούν ένα τόσο μεγάλο αγωγό, ιδίως από τη στιγμή που η χώρα μας επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές της μέσω του LNG, του Νοτίου Διαδρόμου και της ΝΑ Μεσογείου.
Όμως αυτά τα μεγέθη και οι τάσεις ήσαν γνωστά εδώ και χρόνια. Ενώ η αρχική σχεδίαση του Νότιου άξονα του South Stream δεν έγινε με γνώμονα τις ανάγκες σε αέριο της Ελλάδας ή της Νότιας Ιταλίας αλλά όλης της Ευρώπης μ’ ένα σκέλος να έχει όδευση μέσω Ανατολικών Βαλκανίων και το άλλο ένα μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Εντούτοις, η Gazprom συνέχιζε να στηρίζει δημοσίως το νότιο τμήμα του South Stream μέχρι πρότινος και εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να ανακοινώσει την διαγραφή του. Προφανώς, αυτό που άλλαξε στο μεταξύ ήταν ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, στον οποίο συμμετέχει η ρωσική εταιρεία. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Ρώσοι συνδέουν εμπράκτως το ζήτημα της ΔΕΠΑ με αυτό του South Stream και επί της ουσίας δεν τηρούν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους οι οποίες έκαναν λόγο για υλοποίηση του αγωγού δίχως λοιπούς όρους και εξαρτήσεις.
Αφού λοιπόν η Gazprom θέτει εμμέσως πλην σαφώς ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του South Stream το να αναλάβει την ΔΕΠΑ, αυτό αποτελεί ζήτημα όχι μόνο ενεργειακής πολιτικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής για την ελληνική κυβέρνηση. Η ευκαιριακή αυτή στάση της Gazprom εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την ίδια την εταιρεία αλλά και την Ρωσική κυβέρνηση.

Η σημειολογία
Στις περιπτώσεις αυτές και ιδίως όταν συνομιλείς με Ρώσους, την σημασία τους έχουν οι συμβολισμοί και τα πιο «λεπτά» μηνύματα που συχνά παραμένουν αφανή. Στις παρουσιάσεις λοιπόν που έκανε η Gazprom, συμπεριέλαβε δύο αρχεία τα οποία περιείχαν χάρτες και επεξηγηματικά διαγράμματα για τον αγωγό.
Στον πρώτο χάρτη, τα Σκόπια εμφανίζονται με την ονομασίαFYROM. Στη συνέχεια όμως του ίδιου αρχείου, υπάρχουν άλλοι 3-4 χάρτες όπου η χώρα ονομάζεται «Μακεδονία». Αν μιλούσαμε για το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, τότε μια τέτοια λεπτομέρεια σίγουρα θα ήταν προμελετημένη, δεδομένης της προσοχής στη λεπτομέρεια που δίνει η ρωσική διπλωματία διαχρονικά. Επειδή όμως μιλάμε για μια εταιρεία, δεν είναι σαφές αν η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» έγινε επειδή το έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι τηςGazpromή για να στείλει κάποιο μήνυμα στην ελληνική πλευρά.
Τέλος, σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων καταβάλει μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα για να συμπεριληφθεί η χώρα στο σχέδιο του αγωγού ως διακλάδωση και άρα θα πρέπει να ληφθεί και αυτό σοβαρά υπόψη. 
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63748

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου