Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Aπαρτχάιντ με την υπογραφή των Ισραηλινών

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα δύο τρίτα των Ισραηλινών δεν θα ήθελαν να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Παλαιστίνιους, ενώ τα τρία τέταρτα υποστηρίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξεχωριστούς δρόμους.



Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη από την Haaretz και στην οποία εμφανίζονται περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ισραηλινών να μην επιθυμούν να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στα 2,5 εκ. Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, στην περίπτωση που η περιοχή προσαρτηθεί στο Ισραήλ.


Το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το Ισραήλ, εντελώς ρατσιστικά, εφαρμόζει πολιτική απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

Το ένα τρίτο επιθυμεί να αποκλειστούν από το δικαίωμα ψήφου οι αραβικής καταγωγής πολίτες, ενώ σχεδόν οι έξι στους δέκα υποστηρίζουν ότι οι Εβραίοι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των Αράβων, στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας. Το 49% υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι πολίτες θα πρέπει να χαίρουν καλύτερης μεταχείρισης από ότι οι Άραβες, ενώ το 42% δεν θέλουν να κατοικούν στα ίδια κτίσματα που διαμένουν και Άραβες. Ο ρατσισμός συνεχίζεται, με το 42% να μην επιθυμούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου υπάρχουν παιδιά Αράβων.

Ο Gideon Levy σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ καλό να ζεις σε αυτή τη χώρα …όχι παρά το ρατσισμό που επικρατεί, αλλά εξαιτίας αυτού. Αν γίνονταν μία παρόμοια έρευνα στην Ευρώπη και είχε ανάλογα αποτελέσματα για τη στάση των πολιτών απέναντι στους Εβραίους, τότε το Ισραήλ θα έφερνε τη συντέλεια του κόσμου. Όταν όμως τα πράγματα αφορούν εμάς, οι κανόνες δεν ισχύουν».
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Dialog και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα New Israel. Για να εξαχθούν τα αποτελέσματα ελήφθησαν συνεντεύξεις 500 ατόμων, σε μία χώρα πληθυσμού μόλις 6 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι, η αραβικής καταγωγής πολίτες του Ισραήλ, αποτελούν το 20% του πληθυσμού και υποφέρουν από μεγάλες ρατσιστικές διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου