Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

G20: Μπρος γκρεμός (ΗΠΑ) και πίσω κρίση (ΕΕ)

Ο επικείμενος δημοσιονομικός "γκρεμός" στις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στο Μεξικό. 




Οι υπουργοί οικονομικών των αναδυόμενων οικονομιών και των ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να παραμερίσει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων για να βοηθηθεί η ανάπτυξη.
Από την άλλη, στις ΗΠΑ, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο, από την 1η Ιανουαρίου θα τερματιστούν κυβερνητικές δαπάνες και θα επιβληθούν υψηλότεροι φόροι ύψους 600 δισ. δολαρίων, απειλώντας να ρίξουν σε ύφεση την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. 

Ωστόσο, οι Προεδρικές εκλογές που ολοκληρώνονται την Τρίτη έχουν καθυστερήσει την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού "γκρεμού". "Οι αμερικάνοι παραδέχονται ότι είναι πρόβλημα. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θέλει να πέσει από το γκρεμό αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούν να μας πουν πώς θα το αντιμετωπίσουν γιατί το ζήτημα έχει παγώσει εν όψει εκλογών", δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στη G20. 

"Το ζήτημα - κλειδί είναι ότι οι ΗΠΑ δεν σέβονται τις τρέχουσες δεσμεύσεις -να μειώσουν τα ελλείμματα- και δεν έχουν αξιόπιστο πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής" δήλωσε σχετικά ευρωπαίος αξιωματούχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου