Παρίσι, Μαδρίτη και Ρώμη βιώνουν εδώ και μήνες τις ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί η οικονομική κρίση που μαστίζει το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα αλλά και κάθε σύγκριση με τον μέχρι πρότινος θεωρούμενο «κακό μαθητή» της Ευρωζώνης, την Ελλάδα. Στις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αποφύγουν μια αντίστοιχη μοίρα με αυτή της Ελλάδας, οι ηγεσίες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας προχώρησαν σε εφαρμογή σκληρών πολιτικών λιτότητας και περικοπών, «πληρώνοντας» στη συνέχεια «ακριβό αντίτιμο» στην κάλπη. Σαρκοζί, Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι υπήρξαν «παράπλευρες απώλειες» της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία μοιάζει «παγιδευμένη» η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, φαίνονται ωστόσο να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού των τριών χωρών.
Γαλλία
«Επαναφορά» Σαρκοζί;
«Επαναφορά» Σαρκοζί;
Εξι μήνες μετά την αλλαγή πολιτικού σκηνικού και ενώ η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η γαλλική Κεντροδεξιά μοιάζει ανίκανη να διαχειριστεί την «επόμενη ημέρα» χωρίς την παρουσία του Νικολά Σαρκοζί. Μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών για τη διαδοχή του στην ηγεσία του UMP, η κεντροδεξιά παράταξη μόλις χθες ανακήρυξε επίσημα τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ως νέο ηγέτη της παράταξης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία για διάσπαση του κόμματος, καθώς ο «χαμένος» Φρανσουά Φιγιόν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας νοθεία. Γεγονός που οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει «άμεση παρέμβαση» του Νικολά Σαρκοζί για να αρθεί το αδιέξοδο. Την επιστροφή του οποίου στην ενεργό πολιτική φέρονται να επιθυμούν έξι στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος...
Ισπανία
«Σχέδιο Β» για την Καταλονία
«Σχέδιο Β» για την Καταλονία
Ηχηρό ράπισμα επεφύλασσε για τον ηγέτη της εθνικιστικής Δεξιάς, Αρτούρ Μας, το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Καταλονία. Αν και το κυβερνών CiU διατήρησε την «πρωτιά» (με 50 έδρες έναντι 62 το 2010) η αμφίσημη ρητορική του για ενδεχόμενη αυτονομία της ισπανικής περιφέρειας αλλά και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η Μαδρίτη, οδήγησαν τους ψηφοφόρους στα αυτονομιστικά κόμματα της Αριστεράς. Η οποία πλέον αποκτά ρόλο «ρυθμιστή», καθώς ο Μας είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει συμμαχίες με ανταλλάγματα για να συνεχίσει να κυβερνά. Παρά την κρίση και τα προβλήματα, οι Καταλανοί δεν πείστηκαν ότι η παραμονή της ανεξάρτητης Καταλονίας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη είναι δεδομένη ή εξασφαλισμένη. Από, χθες, η Μαδρίτη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή με ένα μάλλον ειρωνικό βλέμμα...
Ιταλία
Κεντροαριστεροί στα «μαχαίρια»
Κεντροαριστεροί στα «μαχαίρια»
Ο Μπερλουσκόνι δεν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία, ενώ και ο τεχνοκράτης Μ. Μόντι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια η Κεντροαριστερά έχει σημαντικές πιθανότητες να διεκδικήσει την εξουσία.
Αρκεί να βάλει στην άκρη έριδες και ίντριγκες. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι του Δημοκρατικού Κόμματος θα αναμετρηθεί στο β΄ γύρο των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού με τον δήμαρχο της Φλορεντίας Ματέο Ρέντσι. Ο οποίος, όμως, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα του α΄ γύρου... Και όλα αυτά, ενώ όλο και πιο πολλοί Ιταλοί «γοητεύονται» από το «θορυβώδες» Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112955308
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου