Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι εθνικοί πρωταθλητές της εξωστρέφειας

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πήρε εγκαίρως το μήνυμα ότι η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το κλειδί για να ανοίξουν ξανά οι πόρτες εισόδου ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα και αλλάζει, βγάζοντας στη προσκήνιο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητα τα ισχυρά χαρτιά του. 




Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα κάνουν το ντεμπούτο τους οι δύο νέοι δείκτες που οικοδόμησε το ΧΑ ειδικά για τους «εθνικούς πρωταθλητές» της εξωστρέφειας. Τις συνολικά 64 εισηγμένες εταιρείες δηλαδή, οι οποίες έχουν καταφέρει να αποδράσουν από τα στενά ελληνικά σύνορα και ευδοκιμούν στο εξωτερικό, αντλώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος ή ακόμη και το σύνολο των εσόδων τους από τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αναλυτικά:
 * Στον πρώτο δείκτη «FTSE/XA Διεθνούς Δραστηριοποίησης» θα συμμετέχουν συνολικά 64 επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης, των οποίων οι διεθνείς δραστηριότητες συμβάλλουν άνω του 20% στον ετήσιο κύκλο εργασιών τους. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από μόλις 1,5 εκατ. μέχρι και 1,5 δις. ευρώ. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία και των 64 εταιρειών ξεπερνά τα 8,5 δις. ευρώ και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της αποτίμησης του Χ.Α. 

* Στον δεύτερο δείκτη «FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus» θα συμμετέχουν οι 30 επιχειρήσεις των οποίων το ποσοστό εσόδων από το εξωτερικό κυμαίνεται από 65% μέχρι και 100% και αποτελούν ουσιαστικά τον αφρό των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Λεωφόρου Αθηνών. 

Στους δείκτες που θα ξεκινήσουν με τιμή βάσης της 1.000 μονάδες συμμετέχουν εταιρείες της Κύριας Αγοράς του ΧΑ και παρουσιάζουν ελάχιστη διασπορά τουλάχιστον 15%. Ο αριθμός των εταιρειών θα είναι μεταβαλλόμενος και η αναθεώρησή τους θα γίνεται κάθε Μάρτιο, μετά τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. 

Φιλοδοξία της διοίκησης του Χρηματιστηρίου και προσδοκία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στους δείκτες, είναι η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την «πυξίδα» των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που θα επιδιώξουν να «αγοράσουν» Ελλάδα, διοχετεύοντας πολύτιμα κεφάλαια σε εταιρείες με έντονα εξωστρεφή χαρακτηριστικά και συνεπώς περιορισμένη έκθεση στο ρίσκο χώρας (sovereign risk). “H δημιουργία της Ομάδας των νέων Δεικτών Διεθνούς Δραστηριοποίησης, από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με τον οίκο FTSE, έχει σαν στόχο να προβάλει τις εταιρίες που έχουν έντονη διεθνή δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών έχει αναπτύξει έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα, κάτι που επιθυμούμε να αναδείξουμε παρουσιάζοντας τις εταιρίες συγκεντρωμένες στους δείκτες αυτούς”, αναφέρει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης. 

Εν όψει της έναρξης διαπραγμάτευσης των δύο νέων δεικτών Διεθνούς Δραστηριοποίησης, το Capital.gr. απευθύνθηκε στους επικεφαλής και τα στελέχη ορισμένων από τις εισηγμένες που μετέχουν σε αυτούς, οι οποίοι στο σύνολό τους επιδοκιμάζουν την πρωτοβουλία του Χ.Α. που φιλοδοξεί να αναδείξει το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους: 

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να δημιουργήσει τη νέα Ομάδα Δεικτών Διεθνούς Δραστηριοποίησης. Η προβολή στο διεθνές επενδυτικό κοινό των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και συγχρόνως την ελπίδα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Η συμμετοχή της INTRALOT στους νέους δείκτες είναι το αποτέλεσμα της εντυπωσιακής διεθνούς πορείας της εταιρείας τα τελευταία 20 χρόνια και της ανάδειξής της σε ηγέτιδα του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως με παρουσία σε 53 χώρες και στις 5 ηπείρους. Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις υγιείς Ελληνικές επιχειρήσεις, θα υποστηρίξει την εξωστρεφή στρατηγική τους και θα προσελκύσει νέους επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο». 

Κρίτων Αναβλαβής, Διευθύνων Σύμβουλος S&B 

«Η θετική αυτή πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του οίκου FTSE θα συνδράμει ουσιαστικά στην ανάδειξη του προφίλ των εξαγωγικών και διεθνοποιημένων Ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, η αυξημένη αναγνωρισιμότητα που μπορεί να προσφέρει η συμμετοχή στο δείκτη, αυξάνει τις πιθανότητες να εντοπίσει το επενδυτικό κοινό, τις επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως η S&B με την πρόσφατη εξαγορά ύψους 55 εκατ.ευρώ της NYCO στις ΗΠΑ, δεν σταμάτησαν να επενδύουν στη διεθνή τους ανάπτυξη, ούτε κατά τη διάρκεια της δύσκολης συγκυρίας των τελευταίων ετών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η S&B συμμετέχει στο νεοσύστατο αυτό δείκτη. Η συμμετοχή της αποτελεί απόδειξη ότι τα ισχυρά θεμελιώδη της θεωρούνται «διαπιστευτήρια» που αντικατοπτρίζουν την ηγετική θέση της στις αγορές που εξυπηρετεί, τη συνεχή γεωγραφική της εξάπλωση και την ισχυρή κεφαλαιακή δομή της». 

Μιχάλης Παναγής, Διευθύνων Σύμβουλος Eurodrip 
«Η δημιουργία του δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη στην προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας γιατί περνά το μήνυμα τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα, ότι υπάρχουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και τα πάνε περίφημα. Τις ονοματίζει και τις βάζει σε στενό ραντάρ παρακολούθησης. Αναδεικνύει έτσι τις επιχειρήσεις που κινούνται ανεξάρτητα από το πολιτικό «κατεστημένο» και αποτελούν μια πιο υγιή πλευρά της οικονομικής ζωής. Ο δείκτης στέλνει παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν εξωστρεφείς επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με τα δικά τους μέσα. Από χρηματιστηριακής πλευράς, μπορεί να συνδράμει μελλοντικά τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν να συγκεντρώσουν με μεγαλύτερη επιτυχία κεφάλαια από τη διεθνή αγορά. Οι τοποθετήσεις στο μέλλον θα είναι αυστηρά επιλεκτικές και ο δείκτης θα αποτελεί μια «δεξαμενή» στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα ανατρέχουν για να τροφοδοτήσουν τις επιλογές τους». 

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής Εταιρικών και Επενδυτικών Σχέσεων Ομίλου Μυτιληναίος 
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και οι δύο εισηγμένες μετοχές του Ομίλου, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΜΕΤΚΑ, συμμετέχουν στους νέους δείκτες, οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσέλκυση ενδιαφέροντος από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, καθώς αναδεικνύουν ελληνικές εταιρείες με έντονη εξωστρέφεια. Έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα να στραφεί το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών προς τις εταιρείες, οι οποίες παρά το αντίξοο εγχώριο περιβάλλον που δεν ευνοεί την επιχειρηματικότητα, κατορθώνουν να παραμένουν ανταγωνιστικές και να στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Αντίθετα με τη στρεβλή εικόνα που δίνεται λόγω της κακής κατάστασης του κράτους, υπάρχουν αρκετές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία, διαθέτουν ισχυρό management και μπορούν να ανταγωνίζονται στο διεθνές επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρχουν δείκτες που παρακολουθούν την πορεία αυτών των εταιρειών, καθώς είναι βέβαιο ότι σε αυτές θα στηριχθούμε για να βγούμε από την παρούσα κρίση». 

Αφροδίτη Σύλλα, Investor Relations Officer του Ομίλου ΤΙΤΑΝ 

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την δημιουργία του νέου Δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης. Εν μέσω της ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας, ο δείκτης αυτός τονίζει την έντονη εξωστρέφεια πολλών ελληνικών εισηγμένων εταιριών, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδυτών και αποτελεί μία αναγνώριση επιχειρηματικών αποφάσεων που όχι μόνο αποτελούν προστασία έναντι της κρίσης αλλά, και που τους παρέχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. 

Δεδομένου ότι ο κλάδος δομικών υλικών χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα στην ζήτηση των προϊόντων, ο Όμιλος Τιτάν εφαρμόζει στρατηγική επέκτασης της παρουσίας του σε αγορές με μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, παρά τις συγκυριακές αυξομειώσεις που παρουσιάζουν. Η στρατηγική αυτή της γεωγραφικής διαφοροποίησης έχει επιτρέψει στον Ομιλο να παραμείνει ισχυρός παρά την πρωτοφανή κατάρρευση της ελληνικής αγοράς. 

Ξεκινώντας με την πρώτη εξαγορά εργοστασίου τσιμέντου στις ΗΠΑ το 1992, ο Τιτάν, παράλληλα με την συνέχιση των επενδύσεων του στην Ελλάδα, προχώρησε σε επενδύσεις για την ενίσχυση της διεθνοποίησης του. Σήμερα, διαθέτει 13 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, 137 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 61 λατομεία και άλλες μονάδες οικοδομικών υλικών σε 9 χώρες. Το 70% του παραγωγικού δυναμικού του βρίσκεται πλέον στο εξωτερικό ενώ, το 2012 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις τσιμέντου στην ελληνική αγορά θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 10% του συνολικού όγκου πωλήσεων του. Παράλληλα, ο Τιτάν συνεχίζει την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα, με τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής να εξάγεται στις ΗΠΑ, την Αφρική και την Δ. Ευρώπη». 

Δημήτρης Βιδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Κορρές ΑΕ 

«Η πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι εξαιρετική καθώς προσφέρει μία ευκαιρία ανάπτυξης σε μια ομολογουμένως δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

Οι νέοι δείκτες σε συνεργασία με τον οίκο FTSE προσφέρουν σε εταιρείες με έντονη διεθνή δραστηριότητα όπως η ΚΟΡΡΕΣ, τη δυνατότητα προβολής στο παγκόσμιο επενδυτικό κοινό με σκοπό τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος για επένδυση στην Ελλάδα. Πρόκειται πραγματικά για μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής αγοράς, εστιάζοντας σε εταιρείες οι οποίες λόγω του παγκόσμιου προφίλ τους, έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν τις πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα. 

Στη δική μας περίπτωση, με παρουσία σε 30 χώρες και 40% των πωλήσεών μας στο εξωτερικό, έχουμε καταφέρει να αντισταθμίσουμε τους κινδύνους από την παρούσα κρίση επιτυχώς. Με τη συμμετοχή μας στους νέους δείκτες, ελπίζουμε στην περαιτέρω αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μετοχής μας, στη διεύρυνση της μετοχικής μας βάσης καθώς και στην ταχύτερη ένταξη μας στα χαρτοφυλάκια των κεφαλαίων τα οποία επενδύουν σε μετοχές δεικτών». 

Ιωάννης Καματάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MLS Πληροφορική 

«Η δημιουργία νέων δεικτών και ειδικότερα του δείκτη διεθνούς δραστηριοποίησης αποτελεί αξιέπαινη πρωτοβουλία της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η συμμετοχή της εταιρείας στον νέο δείκτη εξωστρέφειας αποτελεί επιβράβευση και ευελπιστούμε να συμβάλλει στην προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό. 

Σε μία περίοδο που η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει σημαντική επίπτωση στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό, η ανάδειξή μας σε εξωστρεφή επιχείρηση του δείκτη FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης αποτελεί εχέγγυο για τα μελλοντικά σχέδια της MLS. 

Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία, η MLS επέλεξε να την αντιπαρέλθει κάνοντας μία πολύ συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού των εξόδων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις που επιλέγουν την ελαχιστοποίηση των επενδύσεων και την επικέντρωση της προσπάθειάς τους στην επιβίωση, η MLS προχώρησε στην ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και στην επέκταση των εμπορικών της δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. 

Η MLS δραστηριοποιείται στο χώρο της πλοήγησης στην Κύπρο, την Τουρκία, τη Χιλή και το Μαρόκο ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε και στη Σαουδική Αραβία. Η είσοδος της MLS στην κινητή τηλεφωνία με το πρώτο Ελληνικό κινητό ανοίγει νέους ορίζοντες στις αγορές του εξωτερικού στο εγγύς μέλλον». 

Γιώργος Αλεβίζος , Finance Manager (Treasury, IR, Risk Mgt) ομίλου Φουρλή 

«Τα τελευταία τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, οι επενδυτές - τόσο των οργανωμένων όσο και των μη οργανωμένων αγορών - γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον και η πιθανή αλλαγή σε τοπικό νόμισμα - με ότι αυτό συνεπάγεται – κυριαρχούν, κανείς δεν εξετάζει να επενδύσει σε εταιρείες ακόμη και αν παρουσιάζουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. 

Η δημιουργία ενός δείκτη εξωστρέφειας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα δώσει την ευκαιρία και θα παρακινήσει τους επενδυτές εκείνους που στοχεύουν σε εταιρείες με διασπορά κίνδυνου δραστηριοτήτων, να δουν πέρα από το μακροοικονομικό περιβάλλον της κάθε χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, και να επενδύσουν στις εταιρείες αυτές. 

Ο Όμιλος Fourlis με 78,8 εκατ. επενδύσεις το 2011, δραστηριοποιείται σήμερα πέραν της Ελλάδος και σε άλλες τέσσερις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω των σημάτων IKEA, INTERSPORT και NEWLOOK. Στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τουρκία. Με το άνοιγμα του έβδομου καταστήματος ΙΚΕΑ του ομίλου στη Σόφια Βουλγαρίας το 2011 και την εξαγορά εκπροσώπησης του σήματος INTERSPORT στην Τουρκία την ίδια χρονιά, ο Όμιλος Fourlis στοχεύει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να δημιουργεί πωλήσεις και EBITDA σε ποσοστό 50% στην Ελλάδα και 50% εκτός Ελλάδος». 

Κωνσταντίνος Ροζακέας, Οικονομικός Διευθυντής ομίλου Γρ. Σαράντη 
«Η εταιρεία Γρ. Σαράντης Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1930 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το 1956 μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα. Το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και ξεκίνησε η έντονα εξωστρεφής πορεία του ομίλου. 

Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται στο εξωτερικό αφενός μέσω 8 θυγατρικών εταιρειών, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Δημοκρατία της Τσεχίας, στην Π.Γ.Δ.Μ. , στην Ουγγαρία και στην Βοσνία, και αφετέρου μέσω εξαγωγών σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και την Μέση ανατολή, καθώς και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι επιτυγχάνει το 60% περίπου των πωλήσεών του να προέρχεται από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, έχοντας ως στόχο να τις αυξήσει, καθώς η ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξής του. 

Πολλά από τα προϊόντα του (ελληνικά προϊόντα) έχουν ξεχωρίσει για την ποιότητά τους και το value for money που προσφέρουν με αποτέλεσμα να θέτουν standards στον χώρο τους και να ανταγωνίζονται ευθέως αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών γιγάντων. Η πρωτοβουλία του ΧΑΑ να δημιουργήσει Δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Το επενδυτικό κοινό θα μπορεί γρήγορα και άμεσα να έχει την χρηματιστηριακή εικόνα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. 

Συνακόλουθα, η υποστήριξη αυτών των επιχειρήσεων από την επενδυτική κοινότητα μπορει να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία, επιδρώντας εν τέλει θετικά στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της χώρας. Ειδικότερα, στον όμιλο Σαράντη ευελπιστούμε ότι λόγω του γεγονότος της έμφασης που θα δοθεί στην εξαγωγική δραστηριότητά του θα προσελκυστεί περαιτέρω επενδυτικό ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, με χαρά υποδεχόμαστε την δημιουργία του νέου αυτού δείκτη και συγχαίρουμε το ΧΑΑ για την πρωτοβουλία του». 

Ιωάννης Παντούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της F.G. EUROPE A.E. 

«Η FG Europe A.E., ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο του κλιματισμού, δραστηριοποιούμενη σε πάνω από 10 χώρες, με επιτυχία και με σημαντική κερδοφορία, έχει καταταγεί στην 30η θέση του νέου δείκτη, με ποσοστό εξαγωγών 65,17% επί του συνολικού της τζίρου και βάρος στο δείκτη 0,33%. 

Μέσω του νέου Δείκτη προκύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η F.G. EUROPE A.E. είναι από τις υγιείς και τις πλέον δυναμικές Ελληνικές Επιχειρήσεις. Η F.G. EUROPE A.E. βασιζόμενη στην εξωστρέφεια της, ανταπεξήλθε αποτελεσματικά στις αντίξοες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε. 

O Δείκτης FTSE/Χ.Α. Διεθνούς Δραστηριοποίησης plus αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας από τους πλέον σημαντικούς πυλώνες «επανεκκίνησης» της «ορθολογικής λειτουργίας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συμβάλλοντας θετικά στην αντιστροφή της «παρατεταμένης άρνησης» των Θεσμικών Επενδυτών για επανατοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε χαρτοφυλάκια ελληνικού ενδιαφέροντος». 

Σπύρος Κυριακούλης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Ναυτιλιακή Α.Ε. 

«Κατά την γνώμη μου, δεδομένου του τωρινού απαιτητικού οικονομικού περιβάλλοντος, η βέλτιστη στρατηγική επιλογή που μπορεί να κάνει η διοίκηση μιας εταιρείας, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής της θέσης, είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας εγκατάστασης της μέσω της πραγματοποίησης διεθνών άμεσων επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη σύναψη συμμαχιών με αλλοδαπές εταιρείες σε μετοχικό επίπεδο ή σε επίπεδο προβολής / προώθησης. 

Εκτιμώ ότι η αξία της δημιουργίας των δεικτών FTSE / X.A. Διεθνούς Δραστηριοποίησης και FTSE / X.A. Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus προέρχεται από το ότι μεθοδολογικά δεν εστιάζονται σε εταιρείες που απλώς εκπληρώνουν ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό κριτήριο, αλλά «βλέποντας πιο μακριά» περιλαμβάνουν μετοχές εταιρειών με κοινό στρατηγικό χαρακτηριστικό την επιχειρηματική εξωστρέφεια. Θεωρώ ότι είναι δύο δείκτες που «έλλειπαν» από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συμμετοχή της εταιρείας μας στην αρχική σύνθεση του πρώτου από τους δύο προαναφερθέντες δείκτες αποτελεί μια επιβράβευση των επιχειρηματικών κινήσεων μας, οι οποίες κατευθύνονται από την εφαρμογή μιας εξωστρεφούς στρατηγικής. Προσδοκώ ότι η συμμετοχή αυτή θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την μετοχή της εταιρείας μας». 

Ιωάννης Καντώνιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ 

«Πιστεύω ότι δημιουργία των νέων Δεικτών Διεθνούς Δραστηριότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών που θα αρχίσει το Δεκέμβριο είναι μια πολύ σημαντική ενέργεια. Οι επιπτώσεις στις εταιρίες που θα συμμετέχουν θα είναι θετικές. 

Όπως ήδη είναι γνωστό ο ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ δραστηριοποιείται έντονα στο εξωτερικο πραγματοποιώντας εξαγωγές ελληνικών προϊόντων που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του συνολικού τζίρου. Κατά την τελευταία τριετία οι εξαγωγές ανήλθαν σαν ποσοστό επί των συνολικών πωλήσεων το 2009 σε 46%, το 2010 σε 49% και το 2011 σε 50%. 

Τα προϊόντα που εξάγονται είναι η φλοκάτη από την μητρική ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και τα προφίλ αλουμινίου από την θυγατρική ΕΞΑΛΚΟ. Οι εξαγωγές πραγματοποιούνται κυρίως στις χώρες της Ευρωζώνης και σε μικρότερα ποσοστά στις Βαλκανικές χώρες, στις ΗΠΑ και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Η συμμετοχή της εταιρίας μας στους νέους Δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις. Θα προβάλλει ακόμη πιο πολύ τις δραστηριότητες μας στην Εξωτερική Αγορά. Οι πελάτες μας, οι προμηθευτές μας, οι συνεργάτες μας κ.λ.π. επενδυτές θα διαμορφώσουν μια πληρέστερη γνώμη για την εταιρία μας και θα ενισχύσει την προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών μας». 

Κων/νος Λαζαρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κτήματος Κ. Λαζαρίδη 

«Η εταιρία μας, από την ίδρυση της το 1992 , επέδειξε εξαγωγικό προσανατολισμό ξεκινώντας από τον «πυλώνα» για όλες τις εξαγωγές του κλάδου μας, την Γερμανία. Βασικός σκοπός μεταξύ άλλων ήταν και εξακολουθεί να είναι η δοκιμασία και αξιολόγηση των κρασιών και αποσταγμάτων μας στον δύσκολο διεθνή στίβο. Στις μέρες μας, λόγω των γνωστών συνθηκών στην ελληνική αγορά, η στροφή αυτή αποδείχτηκε σωτήρια. Εχοντας ήδη 17 χώρες ανά τον κόσμο στο ενεργητικό μας συνεχίζουμε με ένα μείγμα δράσεων, ώστε το ποσοστό των εξαγωγών μας να ανέβει ακόμη περισσότερο, με την εξεύρεση νέων αγορών, αλλά και την ισχυροποίηση των υφισταμένων. Η συμμετοχή μας στον Δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης είναι μια επιβράβευση της εξωστρέφειας που επιδεικνύουμε τόσα χρόνια. Αποτελεί όμως και ένα στοιχείο υγείας και προοπτικής της εταιρίας προς κάθε ενδιαφερόμενο, είτε πρόκειται για επενδυτή, είτε για προμηθευτή κυρίως του εξωτερικού που δυστυχώς πλέον μας αντιμετωπίζουν εξ΄αρχής ως επισφαλείς , ή ακόμη και για ένα μελλοντικό πελάτη που θα σταθμίσει με ένα ακόμη θετικό στοιχείο μια ενδεχόμενη συνεργασία». 

Ροδόλφος Οντόνι, Πρόεδρος Centric Holdings SA 

«Η δημιουργία του δείκτη διεθνούς δραστηριοποίησης δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες με εξωστρεφή στρατηγική να αναδειχθούν μέσα σε ένα δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον. Η Centric την τελευταία δεκαετία εκπονεί ένα πρόγραμμα δραστηριοποίησης σε διεθνές επίπεδο, που της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί ευκαιρίες, να διευρύνει την πελατειακή της βάση και να επεκτείνεται ανεξάρτητα από γεωγραφικά σύνορα. 

Δεχθήκαμε τη συμμετοχή μας στο νέο δείκτη με ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς έρχεται ως αναγνώριση των προσπαθειών μας αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Centric και τις δραστηριότητές της. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία μας εντάσσεται σε μια ομάδα δυναμικών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα, στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει μοχλό αναστροφής της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. 

Η συμμετοχή της Centric στο νέο δείκτη, της προδίδει αυξημένη ορατότητα στην πιο εξοικειωμένη με το αντικείμενό της διεθνή επενδυτική κοινότητα. Εκτιμούμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί και να αποτυπωθεί η αξία της με περιορισμένη επιρροή από το τρέχον αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον». 

Χαράλαμπος Στασινόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Profile 
«Η PROFILE παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής στο χρηματοοικονομικό τομέα για περισσότερο από 22 έτη, με εξειδίκευση σε ολοκληρωμένα συστήματα για τράπεζες και οργανισμούς διαχείρισης επενδύσεων μέσω του λογισμικού που αναπτύσσουμε αλλά και αντιπροσωπεύουμε. Το εύρος των προϊόντων της εταιρείας μας συμπληρώνεται από συστήματα στο χώρο του ticketing και ολοκληρωμένων εφαρμογών για το Δημόσιο. Διατηρώντας τα κεντρικά μας γραφεία στην Αθήνα, διευρύνουμε συνεχώς τις εργασίες μας στις αγορές του εξωτερικού διαθέτοντας πλέον παρουσία σε Γενεύη, Λονδίνο, Ντουμπάι και Λευκωσία καθώς και συνεργασίες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική. Ήδη σήμερα εξυπηρετούμε μια ευρεία ομάδα από γνωστούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους σε 17 χώρες, προσφέροντας αξιοπιστία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις τους». 

Δημήτρης Χατζηγιάννης, Διευθυντής Marketing ΚΡΙ-ΚΡΙ 
«Η πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημιουργία ενός δείκτη που θα περιλαμβάνει μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή προσανατολισμό, λαμβάνεται σε μία περίοδο που οι ελληνικές εταιρείες έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να προβάλλουν τη δραστηριότητα τους, και να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια. Ο νέος δείκτης, λόγω της σχεδίασης του που βασίζεται στο ποσοστό των συνολικών εσόδων των εταιρειών όπως αυτά προκύπτουν από τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, καταφέρνει να προβάλλει στο διεθνές επενδυτικό κοινό, τις επιχειρήσεις με τη μικρότερη εξάρτηση από την έντονα δοκιμαζόμενη ελληνική αγορά. Παράλληλα, η συμμετοχή στο δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης καταδεικνύει την ύπαρξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αναπτύσσονται στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. 

Η ΚΡΙ-ΚΡΙ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία, αυτή, του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Παράλληλα, και ίσως περισσότερο σημαντικά, τέτοιου είδους κινήσεις ενισχύουν το ενδιαφέρον του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου για εξέταση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο εξωτερικό, προωθώντας με τον τρόπο αυτό και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού παραγωγικού ιστού». 

Χρήστος Πετρίδης, Οικονομικός Διευθυντής Kleeman Hellas 
«΄Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον προς τη Ελλάδα, πέρα από την πολιτική και δημοσιονομική εξυγίανση, θα προέλθει και από την δυναμική παρουσία των επιχειρήσεων της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Η εξωστρέφεια αποτελεί την αναγεννητική ευκαιρία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και θα συμβάλει καθοριστικά με την προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, σε έναν νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο βασισμένο στις ίδιες δυνάμεις και όχι στον δημόσιο και ιδιωτικό υπερδανεισμό. 

Η απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου να καθιερώσει τον δείκτη για τις εξωστρεφείς εταιρίας, θεωρούμε ότι θα επιδράσει ενισχυτικά στην δραστηριότητα των εταιριών που συμμετέχουν, θα συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και μελλοντικά στην κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση. 

Σήμερα η Kleemann έχει εμπορική παρουσία σε 85 χώρες της διεθνούς αγοράς και το 75% των πωλήσεων της προέρχεται από αυτές, μάλιστα το κορυφαίο διεθνώς περιοδικό του κλάδου κατατάσσει την εταιρία στις επτά μεγαλύτερες της παγκόσμιας αγοράς. Αναμφίβολα η συμμετοχή της στον δείκτη των εξωστρεφών εταιριών, αναδεικνύει στο χώρο της κεφαλαιαγοράς την δραστηριότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική η οποία επικεντρώνεται εδώ και πολλά χρόνια στις διεθνείς αγορές». 

Μουρίκη Κωνσταντίνα, Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες 

«Η συμμετοχή της «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε.», στην Ομάδα Νέων Δεικτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνιστά για την εταιρία μας ξεχωριστή τιμή. 
Ειδικά η συμμετοχή μας στον Δείκτη Θεμελιωδών Μεγεθών (FTSE/ATHEX Mid & Small Cap) συνιστά σαφή αναγνώριση των καταβαλλόμενων προσπαθειών της και μετρήσιμη επιβράβευση της επιμονής της στην σταθερή και διαχρονικά αταλάντευτη πορεία της. 

Πέραν της αναγνώρισης του αμιγώς εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρίας μας, η συμμετοχή της στην νέα ομάδα Δεικτών του Χ.Α., θα την φέρει στα μάτια περισσότερων αναλυτών, προβάλλοντάς την οικονομική της πορεία διεθνώς, και θα ενισχύσει περαιτέρω την αυξανόμενη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».


ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου