Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Είναι επίσημο: Η Ευρώπη επλήγη από διπλή ύφεση

Είναι επίσημο: Η Ευρώπη επλήγη από διπλή ύφεση. Η οικονομία της Ευρωζώνης εισήλθε για δεύτερη φορά σε φάση ύφεσης από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ των χωρών της περιοχής κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο. Είχε προηγηθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο β’ τρίμηνο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Mayors of regional towns and cities protest against the government΄s spending cuts, in Rome, Italy

Παραδόξως υπήρξαν μερικά φωτεινά σημεία. Η Γερμανία και η Γαλλία εμφάνισαν ανάπτυξη 0,2% σε βάση τριμήνου ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Επίσης, μερικές από τις πιο δοκιμαζόμενης οικονομίες της Ευρωζώνης, υπέστησαν ήπια ύφεση, όπως το 0,3% της Ισπανίας και το 0,2% της Ιταλίας. 


Συνολικά ωστόσο «η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχει απλώς επιδεινωθεί: εξαπλώνεται βίαια», σχολιάζει ο Nicholas Spiro, managing director της Spiro Sovereign Strategy στο Λονδίνο. Οι πάλαι πότε ισχυρές οικονομίες όπως η αυστριακή και η ολλανδική εμφάνισαν επιβράδυνση από το ένα τρίμηνο στο άλλο. 

Για ορισμένες χώρες, ίσως τα χειρότερα να μην έχουν παρέλθει. "Ενώ η λιτότητα έχει αρχίσει να χαλαρώνει στην Ιταλία, η Ισπανία κατευθύνεται προς το σημείο του μέγιστου πόνου”, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Holger Schmieding της Berenberg Bank με έδρα το Λονδίνο. Τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η Ισπανία "πιθανότατα θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση" κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου και στις αρχές του 2013, εκτιμά ο Schmieding. 

Η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, η οποία ακολούθησε έπειτα από τρία τρίμηνα αναπτυξιακού τέλματος "είναι πιθανώς το αποτέλεσμα μιας προσωρινής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο", λέει ο Michel Martinez, οικονομολόγος της Societe Generale στο Παρίσι. Η Γαλλία "οδεύει προς μια ήπια ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση προς την πλήρη ακινησία." 

Η εικόνα δεν είναι πιθανό να βελτιωθεί σύντομα, λέει ο Spiro. "Διανύουμε μια περίοδο ακραίας αδυναμίας. Και αυτό εξαιτίας των επανειλημμένων αποτυχιών των πολιτικών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος". 

Της 

Η Matlack είναι ανταποκρίτρια του Bloomberg BusinessWeek στο Παρίσι.


ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1667586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου