Στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε υπουργικός κύκλος του στρατηγικού διαλόγου Ρωσίας-Συμβουλίου Συνεργασίας Αραβικών Κρατών του Περσικού Κόλπου.
Μερικές μέρες πριν την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν ορισμένα σημαντικά γεγονότα. Στη Ντόχα έγινε δήλωση για τη δημιουργία Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης. Την υποστήριξή τους στο Συνασπισμό δήλωσαν οι χώρες-μέλη του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ), συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας. Και προχθές η Γαλλία πρώτη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισε τον Εθνικό Συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης.
Η Μόσχα εκτιμά θετικά τη συμφωνία στη Ντόχα, όμως θεωρεί ότι ενιαίος συνασπισμός της αντιπολίτευσης προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ αποτιμώντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Ριάντ:
- Συνενώθηκαν ορισμένες ομάδες, οι οποίες έχουν εκπροσωπηθεί στη συνάντηση στη Ντόχα. Ωστόσο οι κορυφαίες αντιπολιτευόμενες δομές της Συρίας δεν πήγαν εκεί – εξαιτίας των διαφωνιών σε ό,τι αφορά τους τρόπους εξόδου από την κρίση. Οι διαφωνίες αφορούν κυρίως τις δυνατότητες έξωθεν εισβολής. Εμείς υποστηρίζουμε τη συνένωση της συριακής αντιπολίτευσης, συναντιόμαστε με όλους τους εκπροσώπους της στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, όπου αυτή εκπροσωπείται. Μάλιστα υποστηρίζουμε τη συνένωση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων μόνο στη βάση της προθυμίας για διάλογο.
Όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προς το παρόν είναι νωρίς για να γίνει λόγος για τέτοια προθυμία, κρίνοντας από το κείμενο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη Ντόχα. Σ΄αυτές δηλώθηκε ότι η συνένωση της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε πάνω στην «ασυμβίβαστη» βάση της ανατροπής του καθεστώτος και της καταστροφής όλων των υφιστάμενων θεσμών του κράτους. Όμως ο δρόμος αυτός οδηγεί στο χάος, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.
Από την άλλη ο Λαβρόφ επεσήμανε για άλλη μιά φορά ότι αυτή η θέση της Ρωσίας δεν σημαίνει υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο αυτή η δήλωση δεν λήφθηκε υπόψη. Στη συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες ένας από τους Άραβες δημοσιογράφους ερώτησε το Σεργκέι Λαβρόφ, αν στη Μόσχα αντιλαμβάνονται ότι, «υποστηρίζοντας τον Σύριο Πρόεδρο, η Ρωσία έχασε για τον εαυτό της τον αραβικό κόσμο»; Ο υπουργός απάντησε ότι, αντίθετα, ο σταθεροποιητικός ρόλος της Μόσχας αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της περιοχής:
- Συνεχώς συναντιέμαι με εκπροσώπους των αραβικών κρατών και δεν έχω την αίσθηση ότι αυτές οι χώρες μας θεωρούν χαμένους για τον εαυτό τους. Αυτό αφορά και όλες τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίες ενδιαφέρονται όπως η Ρωσία παραμείνει στην περιοχή και όλες υπογραμμίζουν την ισοσταθμισμένη θέση της Ρωσίας. Εμείς σεβόμαστε τις δικαιοδοσίες του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο καλείται να αναλαμβάνει τη διευθέτηση των διαφορών και στην αρμοδιότητα του οποίου δεν εμπίπτει η υποστήριξη επαναστάσεων και η αλλαγή καθεστώτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Χαλέντ Αλ Χαλίφ απάντησε σ΄ αυτή την ερώτηση πιό συναισθηματικά. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η πραγματοποιημένη στο Ριάντ συνάντηση της Ρωσίας και των κρατών του Περσικού κόλπου ακριβώς υπογραμμίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σχέσεων της Μόσχας και της αραβικής Ανατολής. Αυτές οι σχέσεις έχουν μακρά ιστορία. Ακριβώς γι΄αυτό σήμερα η λύση πολλών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του συριακού, μπορεί να εξευρεθεί μόνο σε συνεργασία με τη Ρωσία.
ΤΩΝ Πολίνα Τσερνίτσα, Αλεξέι Λιάχοφ
ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_11_15/94695027/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου