Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

«ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ

Σε.... διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται η αυτοεξορία του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο Βέλγιο, καθώς ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρεντέρ, έριξε εμμέσως βολές στην κυβέρνηση Ολάντ για τη φορολογία στη Γαλλία.
Θλιβερή και μη πατριωτική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ντεπαρντιέ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό
Θλιβερή και μη πατριωτική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ντεπαρντιέ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό
«Δεν κατανοούμε αυτό τον τρόπο εξεύρεσης ενός αποδιοπομπαίου τράγου, λέγοντας ότι υπάρχει μια γειτονική χώρα όπου οι Γάλλοι θα βρουν καταφύγιο. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο στο Βέλγιο για την προσέλκυση οιουδήποτε Γάλλου πολίτη», δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας στο δίκτυο RTL. Aντιθέτως, υπενθύμισε, «υπήρξε μια εξέλιξη του γαλλικού φορολογικού συστήματος που ίσως έχει συνέπειες», αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ να επιβάλει φόρο 75% στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια.

«Πρέπει να εξετάζουμε τα γεγονότα και για ποιους λόγους πολίτες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ακόμη κι αν οι λόγοι αυτοί είναι φορολογικοί», προσέθεσε ο Ρεντέρ. Ερωτηθείς σχετικά με το γαλλικό αίτημα για φορολογική εναρμόνιση των ευρωπαϊκών χωρών, ο Βέλγος ΥΠΕΞ είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί με αυτό, υπογραμμίζοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως όλος ο κόσμος θα εναρμονιστεί με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Παρίσι».
«Δεν πρέπει να ζητείται από όλη την Ευρώπη να εφαρμόσει το γαλλικό σύστημα», είπε, επισημαίνοντας ότι «ουδεμία πλειοψηφία υπάρχει στο Βέλγιο για να εφαρμοστεί φόρος 75% επί των εισοδημάτων, τα οποία προέρχονται από την εργασία». Από την πλευρά του ο Ντεπαρντιέ δήλωσε «προσβεβλημένος» από την επίθεση που δέχτηκε και ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει το γαλλικό διαβατήριο.
Ο κινηματογραφικός Οβελίξ υπογράμμισε ότι έχει πληρώσει συνολικά φόρους 145 εκατ. ευρώ από τότε που άρχισε να εργάζεται, ενώ υποστηρίζει ότι από όλους όσοι έφυγαν για τον ίδιο λόγο από τη Γαλλία «κανένας δεν έχει δεχθεί τόσες προσβολές όσο ο ίδιος». «Ποιος είστε εσείς που θα με κρίνετε; Σας ερωτώ κ. Ερό, πρωθυπουργέ του κ. Ολάντ. Παρά τις καταχρήσεις, την όρεξη και την αγάπη μου για τη ζωή, παραμένω ένας ελεύθερος άνθρωπος», είπε ο Ντεπαρντιέ, αναφερόμενος στα σχόλια του Ερό.
Ο Ερό είχε χαρακτηρίσει θλιβερή και μη πατριωτική τη συμπεριφορά του σε μια περίοδο που οι Γάλλοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63755051

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου