Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ενθαρρυντικά σημάδια από τις εκροές κεφαλαίων

Από την αρχή της κρίσης, οι εκροές κεφαλαίων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης ήταν ένα θέμα μεγάλης ανησυχίας. Η σημασία τους έχει ήδη επισημανθεί σε αρκετές περιπτώσεις. Δείτε εδώ και εδώ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι προοπτικές μπορεί να έχουν αρχίσει τελικά να αλλάζουν. Μια αναθεώρηση των στοιχείων το Σεπτέμβριο του 2012 υποδηλώνει ότι οι ιδιωτικές εκροές κεφαλαίων από κάποιες νοτιοευρωπαϊκές χώρες, έχουν εμφανίσει σημάδια σταθεροποίησης, τους τελευταίους μήνες. Εκτός από την περίπτωση της Ιταλίας, όπου η κατάσταση παρέμενε σταθερή τόσο στο β΄ όσο και στο γ΄ τρίμηνο του 2012, η αλλαγή στη δυναμική των εκροών κεφαλαίων συνέβη το Σεπτέμβριο, πιθανώς και εξαιτίας της εισαγωγής του ΟΜΤ και της ανακοίνωσης των σχεδίων για την τραπεζική ένωση. Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, στην πραγματικότητα εμφάνισαν το Σεπτέμβριο την πρώτη καθαρά εισροή κεφαλαίων σε διάστημα ενός έτους (ή και μεγαλύτερο).

Η διαπίστωση αυτή είναι επίσης σύμφωνη με τα περισσότερα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας του ευρωσυστήματος, που αποδεικνύει πώς η Ιταλία –και σε μεγαλύτερο βαθμό- η Ισπανία, έχουν μειώσει το δανεισμό τους από το μηχανισμό ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας, τους τελευταίους τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, ο δανεισμός μέσω του βασικού και μακροπρόθεσμου μηχανισμού αναχρηματοδότησης έχει μειωθεί κατά 10,9% στην Ισπανία στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου (όταν έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των 411,7 δισ. ευρώ)-Οκτωβρίου 2012.

Είναι βέβαια πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα και η βελτίωση παραμένει πολύ μικρή, αλλά η κατάσταση έχει αρχίσει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί το θετικό momentum.

Της Silvia Merler

*Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ:http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/964-capital-outflows-in-the-euro-area-is-there-a-sign-of-relief/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου