Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο βορειοκορεατικός δορυφόρος δεν φαίνεται να λειτουργεί

Ο δορυφόρος που έθεσε σε τροχιά την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα, αγνοώντας τις διαμαρτυρίας των χωρών της Δύσης, δεν φαίνεται να λειτουργεί γιατί δεν στέλνει κανένα σήμα, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αστροφυσικός που παρακολουθεί τις διαστημικές πτήσεις.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Ασία θεωρούν ότι η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου την περασμένη Τετάρτη ήταν επιτυχημένη. Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά αντικείμενο το οποίο το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε ως δορυφόρο παρατήρησης της Γης, ο οποίος μεταδίδει και πατριωτικά τραγούδια.

Ο Τζόναθαν Μακντάουελ από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν επιβεβαίωσε πως ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά, αλλά δεν μεταδίδει κανένα σήμα.

"Απ΄όσο ξέρουμε ο δορυφόρος δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μακντάουελ, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει αν το μηχάνημα λειτουργούσε μετά την εκτόξευση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως οι μεταδόσεις του δορυφόρου γίνονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, είναι το ότι το φως που στέλνει ο δορυφόρος αυξομειώνεται και αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος το κτυπά από διαφορετικές γωνίες. Αυτό δείχνει ότι ο δορυφόρος δεν είναι στραμμένος προς την Γη όπως θα έπρεπε.

Ακόμα και αν δεν λειτουργεί, ο δορυφόρος βρίσκεται κανονικά σε τροχιά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.n2yo.com η θέση του είναι 550 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όπως ισχυρίζεται η Βόρεια Κορέα.

"Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε, αλλά ένα αντικείμενο τέτοιας πυκνότητας, σε τόσο μεγάλο ύψος μπορεί να μείνει εκεί για αρκετά χρόνια», τόνισε ο Μακντάουελ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου