Το 2012, για τις τράπεζες του κόσμου αποδείχτηκε αποτυχημένο από την άποψη των δικαστικών προστίμων και αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έντυπης έκδοσης RBC Daily, το περασμένο έτος οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων κατάφεραν να πάρουν μέσω του δικαστηρίου από τους τραπεζίτες ένα ποσό ρεκόρ - πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χτύπημα» καταφέρθηκε στις αμερικανικές τράπεζες.
Το τρέχον έτος αποδείχτηκε ιδιαίτερα πλούσιο σε σκάνδαλα και έρευνες στον τραπεζικό τομέα. Το σκάνδαλο, που είχε ξεσπάσει φέτος την άνοιξη γύρω από την βρετανική τράπεζα (Barclays Bank) στο Λονδίνο, στοίχισε στον διευθυντή της τη θέση του. Ύστερα απ’ αυτό σαν χάρτινο σπιτάκι έπεσε όλο το σχήμα,στο οποίο είχαν εμπλακεί τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη μας και συγκεκριμένα τα ιδρύματα HSBC, Citigroup, Credit Suisse, JP Morgan και άλλα. Όμως όλα τους συμφώνησαν να διευθετήσουν τη σύγκρουση και να τακτοποιήσουν την κατάσταση, όπως λένε «επί τόπου». Η πρακτική αυτή θεωρείται στον σύγχρονο τραπεζικό κόσμο πολύ κανονική,- είπε ο Αλεξέι Βιαζόφσκι, ανώτατος αναλυτής του χρηματοπιστωτικού ομίλου Kalita-Finance.
- Οι Τράπεζες θέτουν εκ των προτέρων αυτά τα πρόστιμα στην κυκλοφορία του κεφαλαίου τους και μόλις εμφανίζονται τέτοια προβλήματα, λύνονται, όπως λένε, εκτός των δικαστηρίων.
Οι ειδικοί δεν τολμούν ούτε κάν να μετρήσουν τα χρηματικά ποσά που μπορούν να αποκομίσουν οι τραπεζίτες, εξαπατώντας τους επενδυτές. Γίνεται λόγος για την κατάφωρη απάτη,- επισημαίνουν οι ειδικοί. Εξάλλου, οι απλοί καταθέτες δεν είχαν υποφέρει από τις τέτοιου είδους ενέργειες των Τραπεζών,- παρατήρησε ο Σεργκέι Χεστάνοφ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Alor.
- Η αλήθεια είναι ότι εκείνες οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορούνται οι Τράπεζες δεν έχουν προκαλέσει καμιά ζημιά στους περισσότερους πελάτες τους. Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ορισμένες κατηγορίες σε βάρος των Τραπεζών έχουν καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Διαδίδεται η γνώμη ότι αν οι Τράπεζες δεν θα συμφωνούσαν να πληρώσουν το πρόστιμο, και αν θα απαιτούσαν πιο επισταμένη έρευνα, τότε οι περισσότερες απ’αυτές θα μπορούσαν να αθωοθούν.
Ανάμεσα στα άλλα περιβόητα σκάνδαλα με τη συμμετοχή διαφόρων Τραπεζών έγινε αξέχαστη η ιστορία του Κουέκου Αντομπόλι, χρηματομεσίτη της ελβετικής τράπεζας UBS, που είχε κατηγορηθεί για την πρόκληση ζημιάς ύψους 2 δισεκατομμυρίων και πάνω δολαρίων. Τελευταία στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank έκανε έρευνα η Αστυνομία, η οποία υποψιάζεται αυτή την Τράπεζα για το ξέπλυμα χρήματος κατά την πώληση των ποσοστώσεων για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Όποια και αν είναι η αιτία των κατηγοριών σε οποιαδήποτε περίπτωση «χάνει» η Τράπεζα, γιατί έτσι ή αλλιώς αυτό αντανκαλάται στο ίματζ της,- θεωρεί ο διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών Πάβελ Μεντβέντεφ
- Νομίζω ότι οι απώλειες αυτές είναι πολύ πιο σοβαρές. Σχετίζονται με το γεγονός ότι ορισμένοι πελάτες έχουν καταθέσει λιγότερα χρήματα σε κάποια συγκεκριμένη Τράπεζα και άλλοι από τους δυνητικούς πελάτες δεν έχουν γίνει πραγματικοί πελάτες. Είναι περίεργο ότι μέχρι στιγμής καμιά ρωσική τράπεζα δεν έχει πιαστεί για κάποια απάτη παγκόσμιας κλίμακας. Μάλιστα, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον, για διάφορους λόγους. Πρώτον, οι διαστάσεις της αγοράς στη Δύση είναι πραγματικά μεγαλύτερες απ’ ό,τι στη Ρωσία και, δεύτερον, το κράτος παρακολουθεί πολύ πιο προσεκτικά την εφαρμογή του Νόμου και εντοπίζει αμέσως οποιαδήποτε απόκλιση. Εκτός απ’ αυτό, το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ρωσικό τραπεζικό σύστημα (σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Αμερική) ανεβαίνει - το τρέχον έτος το ολικό ποσό των καταθέσεων αυξήθηκε σχεδόν κατά 20%.
ΤΟΥ Πάβελ Ορλόφ
ΠΗΓΗ; http://greek.ruvr.ru/2012_12_27/99410550/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου