Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» απειλεί τώρα και την Ιαπωνία


image
Τ. Γκάιτνερ: Κινδυνεύουν οι ΗΠΑ αν δεν συμφωνηθούν μέτρα περικοπών και αύξησης φόρων.
Σκληραίνει η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σχετικά με το θέμα του «δημοσιονομικού γκρεμού», ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τη μεγάλη έκθεση των ιαπωνικών τραπεζών στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές θα είναι υπεύθυνοι για το πλήγμα που θα υποστεί η αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για σταδιακότερη εφαρμογή των αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης της φορολογίας που είναι προγραμματισμένες να ισχύσουν από τις αρχές του 2013. 

Μάλιστα, ο κ. Γκάιτνερ κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι αρνούνται να αυξηθεί η φορολογία των πλέον ευκατάστατων πολιτών σε αντάλλαγμα για περισσότερες περικοπές δαπανών. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία αν δεν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές», δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ στο CNN, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς ότι θα είναι υπεύθυνοι αν τελικά αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών «επειδή είναι απρόθυμοι να αυξήσουν την φορολογία του 2% των Αμερικανών». Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Τζον Μπόνερ, απάντησε στον υπουργό Οικονομικών «ότι εμείς παρουσιάσαμε μια σοβαρή πρόταση αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα στην προσπάθεια να επιλύσουμε το ζήτημα. Ομως ο Λευκός Οίκος απάντησε ουσιαστικά... με τίποτα», είπε την Κυριακή ο κ. Μπόνερ στο Fox News, προειδοποιώντας ότι υπάρχει «σαφώς η πιθανότητα» να μην επιτευχθεί συμφωνία. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα να επιτύχουν συμβιβασμό επί του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού», ενώ το θέμα περιπλέκεται εξαιτίας και της ανάγκης ν’ αυξηθεί το όριο δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου. Εφόσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, οι αυτόματες αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών θα υπονομεύσουν καίρια την ανάπτυξη και θα σπρώξουν τις ΗΠΑ σε νέα ύφεση.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες φαίνεται ότι αρχίζουν να έχουν ορισμένες επιφυλάξεις για τα τεράστια ποσά που έχουν επενδύσει στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα. Την Κυριακή ο κ. Νομπουγιούκι Χιράνο, διευθύνων σύμβουλος της Bank of Tokyo-Mitsubishi, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, παραδέχτηκε ότι το πορτφόλιο ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ύψους 485 δισ. δολ. που έχει η τράπεζα αποτελεί μείζονα απειλή. «Πρόκειται για την βασική ανησυχία των αναλυτών. Μια χρεοκοπία της ιαπωνικής κυβέρνησης θα είχε σημαντική επίδραση στην τράπεζα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να διατηρήσουμε την τάξη σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο κ. Χιράνο στους Financial Times. Σύμφωνα με τον κ. Χιράνο η τράπεζα θα προσπαθήσει ν’ αμβλύνει τον κίνδυνο όχι μέσω της πώλησης ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων, αλλά μέσω της μείωσης της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων που αγοράζει. «Διατηρούμε τη διάρκεια (των ομολόγων) όσο πιο βραχυπρόθεσμη γίνεται. Κατά μέσο όρο βρίσκεται περίπου στα τρία χρόνια», εξήγησε ο κ. Χιράνο στους F.T.

Στοιχήματα για πτώση του γιεν
Τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι επενδυτές συνεχώς αυξάνουν τα στοιχήματα ότι το επόμενο διάστημα η αξία του ιαπωνικού γιεν θα υποχωρήσει, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική επιτροπή προθεσμιακών συμβολαίων (CFTC). Το ύψος των στοιχημάτων εναντίον του γιεν έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα εντείνει τις ενέργειες νομισματικής χαλάρωσης με στόχο να προσδώσει ορμή στην οικονομία της χώρας. Ο ηγέτης της ιαπωνικής αντιπολίτευσης και αναμενόμενος νικητής των βουλευτικών εκλογών, κ. Σίνζο Αμπε, έχει υποδηλώσει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε ν’ αγοράζει κρατικά ομόλογα άλλων χωρών ως μέρος του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης και γενικότερα αναμένεται ότι θα πιέσει περισσότερο για σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής με στόχο ν’ αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός. Χθες το γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγή http://www.forologoumenos.gr/permalink/22080.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου