«Τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια» επιζητεί ο Μπερίσα..
«Αφελείς» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Έντμον Παναρίτι τις αντιδράσεις του Έλληνα ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί εθνικής ανεξαρτησίας «όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».
Σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο "ABC News", ο κ. Παναρίτι είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως είναι αφέλεια διότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Αλβανία έχει εδαφικές διεκδικήσεις... Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πέρα από κάθε κανονική λογική». Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στον Έλληνα ομόλογό του να μην πέσει θύμα της εθνικιστικής ρητορικής, η οποία, όπως τόνισε, κερδίζει έδαφος «ειδικά όταν ένα κράτος βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες, όπως συμβαίνει, σήμερα, με την Ελλάδα».
«Τι κακό εκφράζει η λέξη ένωση; Ένωση σημαίνει συνοχή και η συνοχή εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα σύνορά μας είναι καθορισμένα μια για πάντα» επισήμανε ο κ. Παναρίτι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του «εμπολέμου» καθώς και στο λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα». «Ο νόμος του εμπολέμου είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την προώθηση των σχέσεών μας. Με το νόμο αυτό δεν μπορεί να βρει λύση ούτε το θέμα των περιουσιών των τσάμηδων και ως εκ τούτου έχουμε ζητήσει την ακύρωση αυτού του παράλογου νόμου» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.
"Ένωση και χορήγηση ιθαγένειας από τον Μπερίσα"
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «πλατφόρμα εθνικής ένωσης».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η πλατφόρμα αυτή«θα παρέχει τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια».
«Το έθνος είναι ένα και κάθε Αλβανός, οπουδήποτε ζει, αξίζει να έχει αλβανική υπηκοότητα» υπογράμμισε ο κ. Μπερίσα.
Επισημαίνοντας ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να «παρεξηγηθεί», ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι, εν ονόματι της αλβανικής κυβέρνησης, ζητάει τη συνεννόηση των γειτόνων και του διεθνούς παράγοντα. «Είμαστε ένα έθνος που επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Περάσαμε 100 χρόνια υπό κατοχές και δικτατορίες. Τώρα, επιθυμούμε ειρήνη και σταθερότητα που βασίζεται στις υψηλότερες ανθρώπινες αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι Αλβανοί υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής και χωρίστηκαν σε πέντε χώρες. Εκείνοι που είχαν δημιουργήσει τα κράτη τους δεκαετίες πριν από εμάς, 'έπεσαν' πάνω στο έθνος μας με τα πιο δυσοίωνα σχέδια» δήλωσε ο κ. Μπερίσα από την Αυλώνα, όπου σε απόδοση τιμής στην πρώτη κυβέρνηση υπό τον Ισμαήλ Κεμάλι, που κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας το 1912, συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.
Πηγή http://www.enkripto.com/2012/12/blog-post_7886.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου