Ανοιχτή κόντρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πυροδοτεί η ελληνική κρίση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε, για πρώτη φορά ευθέως, υπέρ της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, το Βερολίνο όμως βάζει "φρένο" παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας.
Η ανοιχτή κόντρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει γίνει το υπ' αριθμόν ένα θέμα συζήτησης στο Τόκυο, όπου συναντώνται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθεί όλο και περισσότερο την πρόταση νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων με απώλειες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, ενοχλημένος, αντεπιτίθεται χαρακτηρίζοντάς την αντιπαραγωγική.
«Αν προχωρούσε η ανάμιξη του δημοσίου τομέα, ή OSI, τότε οι προϋποθέσεις για περαιτέρω εγγυήσεις ή πληρωμές θα καταστρέφονταν. Δεν μου αρέσει η συνήθεια να επικρίνεις τους άλλους και να τους δίνεις συμβουλές δημοσίως. Είναι φτηνό να χτυπάς το ευρώ δημοσίως», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
Με μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων, η Κριστίν Λαγκάρντ, που δηλώνει ότι την προβληματίζει η υπερβολική λιτότητα στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει και την ιδέα να δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Στην έκθεση της τρόικας παρέπεμψε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικώς με τις προτάσεις που διατύπωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. «Αυτή είναι η βάση για την αξιολόγησή μας», ανέφερε η κ. Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διετής επιμήκυνση μεταφράζεται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την Ελλάδα.
Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρεί και πάλι σκληρή στάση λέγοντας ότι οι χώρες πρέπει να κρατούν στο ακέραιο τις υποσχέσεις τους. «Δεν ανεβαίνεις σε ένα ψηλό βουνό κατεβαίνοντας πρώτα την πλαγιά. Το μόνο που κανεί αυτό είναι να αυξάνει την απόσταση που πρέπει να ανέβεις», τόνισε.
Η εφημερίδα Welt γράφει ότι τρία μπορούν να είναι τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: κούρεμα από τον επίσημο τομέα, περισσότερος χρόνος ή νέο πακέτο στήριξης. Ειδικά η τρίτη επιλογή θα προκαλούσε μεγάλη αντιπαράθεση στη γερμανική βουλή.
Το Βερολίνο δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη και άλλων κρατών μελών στο θέμα του νέου κουρέματος. Ωστόσο ο Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει, υπό προϋποθέσεις.
Την κρίση χρέους συζήτησαν η Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος επανέλαβε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.
«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σημαντική, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Μ. Μπαρόζο.
O πρώην Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είπε ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη, αν δεν μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα που αφορά μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου