Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

WSJ:Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να διατηρήσει 10.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θέλει να διατηρήσει περίπου 10.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα που προβλέπεται για το 2014, γράφει η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Αφγανιστάν: Οι επιχειρήσεις τελειώνουν, κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες μένουν...

Επικαλούμενη ανώτατες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα τονίζει ότι το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στις συστάσεις του στρατηγού Τζον Άλεν, διοικητή των αμερικανικών και διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο οποίος πρότεινε να παραμείνουν στη χώρα 6.000 ως 15.000 αμερικανοί στρατιώτες.

Οι δυνάμεις αυτές θα αναλάβουν αντιτρομοκρατικές και εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, μετά το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ που έχει οριστεί για το 2014.

Περίπου 67.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν μαζί με 37.000 στρατιώτες τις συμμαχίας. Οι δυνάμεις για την εθνική ασφάλεια του Αφγανιστάν ανέρχονται σε 337.000 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν έχουν αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου κρίσιμες συνομιλίες για το καθεστώς των αμερικανικών δυνάμεων που θα παραμείνουν στη χώρα όταν αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει υπογραμμίσει πως δεν επιθυμεί να έχει μόνιμες βάσεις στο Αφγανιστάν.
Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είναι πρόθυμος να δεχτεί την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του μετά το 2014 αν γίνουν αποδεκτά τα βασικά του αιτήματα, με κυριότερο να δικάζονται οι αμερικανοί στρατιώτες από αφγανικά δικαστήρια, τονίζει η Wall Street Journal.

Από την πλευρά τους αναλυτές αμυντικών θεμάτων επισήμαναν στην εφημερίδα πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι εκπαιδευτικές αποστολές θα απαιτήσουν την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών, ακόμα και 30.000.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου