«Φαραώ» τον ανεβάζουν, «δικτάτορα» τον κατεβάζουν. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου,Μοχάμεντ Μόρσι, δέχεται τις επικρίσεις ενός μέρους του αιγυπτιακού λαού, λόγω του «υπερδιατάγματος» με το οποίο ο ίδιος επιχειρεί να δώσει στον εαυτό του διευρυμένες εξουσίες, σε μια κίνηση που αποδεικνύεται μια επικίνδυνη πολιτική «ζαριά» εκ μέρους του, με αβέβαια έκβαση.
Οπως τονίζει άρθρο του BBC, «με το διάταγμα αυτό, ο πρόεδρος κρίνεται υπόλογος είτε για πολιτική αφέλεια είτε για υπερβολική πολιτική αυτοπεποίθηση». Το πρόβλημα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα είναι πως «ο πρόεδρος εξόργισε την κοινή γνώμη επειδή, για το διάταγμα αυτό, δεν συμβουλεύτηκε καμία άλλη πολιτική δύναμη κι ενήργησε μόνος του, θυμίζοντας πολιτικές τακτικές περασμένων δεκαετιών».
Στο διάταγμά του, ο Μόρσι αποφάσισε ότι, όλες οι πράξεις του από τον ορισμό του - τον περασμένο Ιούνιο μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Συντάγματος - δεν μπορούν να ανακληθούν από δικαστήρια, στρατοδικεία ή από όποια άλλη Αρχή.
Το δεύτερο σημείο του διατάγματος είναι αυτό που ο Μόρσι ισχυρίζεται πως «προστατεύει την επανάσταση που έγινε πριν από έναν χρόνο». Συγκεκριμένα, δίνει στη συντακτική συνέλευση επιπλέον χρόνο δύο μήνες (πέραν της αρχικής προθεσμίας που έληγε τον Δεκέμβριο) ώστε να ολοκληρώσει το έργο της, την κατάρτιση νέου Συντάγματος που έχει καθυστερήσει καθώς ισλαμιστές -που πλειοψηφούν στην επιτροπή και τη Βουλή- και περισσότερο φιλελεύθερα στοιχεία διαφωνούν για τις λεπτομέρειες.
«Με αυτήν την κίνηση, [ο Μόρσι] θέλει να εμποδίσει τα δικαστήρια να διαλύσουν ξανά την συντακτική συνέλευση, κάτι που θα εκτροχίαζε την μετάβαση στη δημοκρατία»,συμπληρώνει το ρεπορτάζ του ΒΒC.
«Υπάρχει διάχυτη η υποψία πως τα δικαστήρια θα έκαναν απόπειρα να διαλύσουν την συνέλευση, επειδή πολλοί από τους δικαστές που είναι σε αυτά, είχαν διοριστεί επί προεδρίας του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, γεγονός που τους καθιστά φίλα προσκείμενους στο παλιό καθεστώς», επισημαίνει το δημοσίευμα που δίνει έμφαση στο ότι, παρά τις διαδηλώσεις εναντίον του «φαραωνισμού» που επιδεικνύει ο Μόρσι, «η πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού δείχνει να τον υποστηρίζει». Ωστόσο, είναι εύκολο να προκληθεί χάος από νέο κύμα αιματηρών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο ή από απόπειρα πραξικοπήματος μιας μερίδας της στρατιωτικής ηγεσίας σε συνεργασία με σκληροπυρηνικούς δικαστές.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι το διάταγμα έχει σκοπό να εγγυηθεί την εθνική ενότητα και την κοινωνική σταθερότητα, και σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη διέταξε να γίνουν εκ νέου οι δίκες των αξιωματούχων με «πολιτικές ή εκτελεστικές θέσεις» επί Μουμπάρακ, κάτι που ίσως ανοίγει τον δρόμο και για μια νέα δίκη του βαρύτατα ασθενή πρώην προέδρου. Ταυτόχρονα, είπε ότι τα επίμαχα μέτρα είναι «προσωρινά», λέγοντας πως επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για να εξευρεθεί «κοινό έδαφος» για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος.
Οι δικαστές, που είχαν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους, έχουν αφήσει ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για σύγκλιση, θεωρώντας πως το επίμαχο διάταγμα πρέπει να αφορά μόνο σε «θέματα εθνικής κυριαρχίας», χωρίς να το απορρίπτουν εξ ολοκλήρου.
Η αντιπολίτευση, πάντως, παραμένει τουλάχιστον επιφυλακτική απέναντι στα λεγόμενα του Μόρσι κι είχε αποκλείσει τον διάλογο, εάν δεν ακυρωθεί το επίμαχο διάταγμα.
ΠΗΓΗ; http://www.tovima.gr/world/article/?aid=485736
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου