Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Την Οθωμανική Αυτοκρατορία Επικαλείται ο Ταγίπ Ερντογάν


Η Τουρκία κινείται με το πνεύμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια των εγκαινίων αεροδρομίου στην Κιουτάχεια. Σύμφωνα με την «Χουριέτ», η ομιλία του Ερντογάν είχε αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν, αλλά και στο γνωστό σήριαλ για τον Σουλεϊμάν.
«Κινούμαστε με το μυαλό των μαρτύρων του Τουμλού Μπουνάρ, κινούμαστε με το πνεύμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η αναφορά του Ερντογάν αφορούσε στην ομώνυμη μάχη, μια από τις τελευταίες πριν την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και την Καταστροφή που ακολούθησε. Η νικηφόρα μάχη για τους Τούρκους έγινε στην περιοχή νοτίως της Κιουταχείας στα τέλη του Αυγούστου του 1922.
Πάντως, ο Ερντογάν επέκρινε την αντιπολίτευση η οποία ρωτά τι κάνει η Τουρκία στην Γάζα, την Συρία και το Σουδάν. «Δείχνουμε ενδιαφέρον για οτιδήποτε και οποιοδήποτε χώρο σχετίζεται με τους προγόνους μας», ανέφερε. «Πρέπει να πάμε όπου πήγαν οι προγονοί μας», επεσήμανε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε παθητικότητα την γραμμή του Κεμάλ Ατατούρκ για "ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο". «Δεν επιθυμούμε την γη καμίας χώρας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θέλει σταθερότητα στο εσωτερικό και στην περιοχή. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα και δεν θα μείνει σιωπηλή αν απειληθεί.
Ακόμη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στο γνωστό σήριαλ για τον σουλτάνο Σουλεϊμάν, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο καταγγελιών στο τουρκικό ΕΣΡ, για την παρουσίαση της προσωπικής ζωής του ηγεμόνος. «Περιμένουμε μια δικαστική απόφαση. Αυτοί που παίζουν με τις αξίες πρέπει να πάρουν ένα μάθημα στα πλαίσια του νόμου», είπε. «Γνωρίζουν τους πατέρες και τους προγόνους μας μέσα από τον «Υπέροχο Αιώνα» (ο τίτλος του σίριαλ στα τούρκικα) αλλά δεν γνωρίζουν έναν τέτοιο Σουλεϊμάν Τριάντα χρόνια ήταν επάνω στο άλογο αυτό να γίνει καλά γνωστό», τόνισε.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64176

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου