Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς υποστήριξε ότι η στάση του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου για όσα έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο αυξάνει περαιτέρω τον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των πολιτών της χώρας.
Το δικαστήριο αυτό, στο οποίο οδηγήθηκαν μεταξύ άλλων ο Μιλόσεβιτς, ο Μλάντιτς και ο Κάρατζιτς, σχηματίστηκε μόνο και μόνο «για να δικάσει τον σερβικό λαό», είπε ο εθνικιστής Σέρβος πρόεδρος σε δήλωσή του για την απόφαση.
Το δικαστήριο έκρινε τον Ραμούς Χαραντινάι, πρώην μπράβο κλαμπ και μετέπειτα πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και δύο στενούς συνεργάτες του, αθώους για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία είχαν διωχθεί.
Η πρώτη τους αθώωση είχε γίνει το 2008, αλλά οι εισαγγελείς έκαναν έφεση στην απόφαση γιατί δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να αναπτύξουν το κατηγορητήριο και τις θέσεις τους προς την έδρα του δικαστηρίου.
Ωστόσο και πάλι οι δικαστές φαίνεται να μην βρήκαν τίποτε μεμπτό σε όσα έζησαν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου από τους αντάρτες του UCK και των παρακλαδιών του στην περιοχή.
Μάλιστα, έκριναν ότι «αντίθετα, τα τεκμήρια έδειξαν ότι ο Χαραντινάι, τότε διοικητής του Στρατού Απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, όταν άκουσε για περιστατικά κακομεταχείρισης, δήλωσε ότι αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν γιατί θίγουν τους σκοπούς του αγώνα», όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μπακόνε Τζάστις Μολότο. Ο ίδιος προεδρεύει και στη δίκη του Μλάντιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αρχίσει να δικάζει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο νοτιοαφρικανός δικαστής ειδικευόταν (κατά τη Wikipedia) επί μία δεκαετία σε υποθέσεις... κτηματικών διαφορών στη χώρα του...
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63745805
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου