Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αδιάφορη η Άγκυρα Απέναντι στις Αξιώσεις της Ουάσιγκτον Αναφορικά με το Ιρανικό Αέριο


Οι όποιες νέες κινήσεις των ΗΠΑ για περιορισμό του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράν δεν θα απασχολήσουν την Άγκυρα, διότι η χώρα δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και κατ’ επέκταση δεσμεύεται μονάχα από διεθνείς συμφωνίες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Καγκλαγιάν, υποβαθμίζοντας έτσι την σημασία των αμερικανικών κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι η Γερουσία εξετάζει την λήψη νέων μέτρων τα οποία θα επιχειρήσουν να δυσχεράνουν τις συναλλαγές Τουρκίας-Ιράν, στις οποίες η πρώτη πληρώνει σε χρυσό και η δεύτερη προμηθεύει φυσικό αέριο.
«Τα αμερικανικά μέτρα ισχύουν για τις ΗΠΑ», τόνισε ο Καγκλαγιάν, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Έχουμε υπογράψει διεθνείς συνθήκες Οι συμφωνίες αυτές είναι δεσμευτικές για εμάς Οι δηλώσεις της Ε.Ε. δεν είναι δεσμευτικές, καθώς δεν ανήκουμε σε αυτή», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αντίστοιχα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλες.
Η εφημερίδα Χουριέτ σημειώνει ότι φέτος στους πρώτους εννέα μήνες, οι εξαγωγές χρυσού της Τουρκίας προς το Ιράν έφτασαν σε αξία τα 6,4 δις. δολάρια. Τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μια παύση στις ροές αυτές, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με εξαγωγές προς τα Εμιράτα, τα οποία λειτούργησαν ως μετακομιστικός σταθμός.

Όσον αφορά τα αμερικανικά μέτρα, η ακριβής μορφή τους δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως ένα de facto εμπάργκο σε όλο το εμπόριο, ενώ θα αφορούν και τον τομέα της ασφάλισης για όσες εταιρείες συναλλάσσονται με την Τεχεράνη. Τέλος, σημειώνεται ότι η τουρκική τράπεζα που έχει την ευθύνη των συναλλαγών χρυσού-αερίου είναι η κρατικήHalkbank.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64297

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου