Αρκεί μια ματιά στα πρωτοσέλιδα για να δει κανείς ότι η βία μαίνεται παγκοσμίως: ο πόλεμος στη Γάζα μόλις τελείωσε, ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται με 40.000 νεκρούς. Και όμως, ένας τολμηρός επιστήμων προβλέπει ότι το 2050 οι πολεμικές συγκρούσεις θα είναι λιγότερες παγκοσμίως.
Ο Χάβαρντ Χέγκρε, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Οσλο, είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά ερευνητών που ανέπτυξε ένα στατιστικό μοντέλο, με στόχο να μας πει τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.
Η μελέτη του, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στο Οσλο, ισχυρίζεται ότι σε πέντε χρόνια, η Ινδία, η Αιθιοπία, οι Φιλιππίνες, η Ουγκάντα και η Μιανμάρ θα αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένοπλες συγκρούσεις, ενώ σε 40 χρόνια από σήμερα θα τον αντιμετωπίσουν η Κίνα, η Μοζαμβίκη και η Τανζανία.
Στο μοντέλο του ως πόλεμος ορίζεται η χρήση βίας ανάμεσα σε κυβερνήσεις και πολιτικές οργανώσεις, και στην οποία σκοτώνονται τουλάχιστον 25 άνθρωποι.
«Αλλά συνολικά, βλέπουμε τον αριθμό των συγκρούσεων να μειώνεται. Περιμένουμε ότι αυτή η μείωση θα συνεχιστεί. Προβλέπουμε μια σταθερή μείωση στον αριθμό των συγκρούσεων τα επόμενα 40 χρόνια. Συγκρούσεις στις οποίες γίνεται χρήση μεγάλης βίας, όπως στη Συρία σήμερα, γίνονται όλο και πιο σπάνιες», είπε ο Νορβηγός καθηγητής στον Independent.
Με άλλα λόγια, εκτιμά ότι ο αριθμός των πολέμων θα μειωθεί στο μισό. Το 2009, περί το 15% των χωρών του κόσμου υπέφεραν από ένοπλες συγκρούσεις. Αυτό το ποσοστό θα πέσει στο 7% στα μέσα του αιώνα μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Νορβηγών ερευνητών.
Πάντως το μοντέλο τους δεν έχει λάβει υπ΄όψιν την Αραβική Ανοιξη και τις νέες εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Οι επιστήμονες ομολογούν ότι από το 2009, όταν δημοσιεύθηκαν τα πρώτα ευρήματα του μοντέλου, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αποδυνάμωσαν την σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και στην απουσία εμφυλίου πολέμου, ενώ οι πόλεμοι στη Συρία και στον Λίβανο έδειξαν ότι «πρέπει να συμπεριλάβουμε στο μοντέλο και τις διαδικασίες εκδημοκρατισμού».
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=487048
Το ερώτημα δεν είναι πόσες θα είναι οι πολεμικές συγκρούσεις το 2050 στον κόσμο, αλλά από ποια κατάσταση θα περάσει ο κόσμος για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Να θυμίσω ότι αντίστοιχο αποτέλεσμα, ίσως καλύτερο, είχαμε μετά το τέλος β’ παγκοσμίου πολέμου. Πέραν από τις ασάφειες(δεν λαμβάνει υπ΄όψιν την Αραβική Άνοιξη και τις νέες εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) της συγκεκριμένης «επιστημονικής», μήπως αναμένουμε κάποια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στον κόσμο τα επόμενα χρόνια; Ή οι δυνατοί του πλανήτη (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ) έχουν αποφασίσει να μας αφήσουν ήσυχους από τον πόλεμο των συμφερόντων τους;
ΑπάντησηΔιαγραφή