Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μόνη λύση για την Ελλάδα μια de facto υποτίμηση του ευρώ

Καμιά δυνατότητα εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει εάν δεν υποχωρήσει σημαντικά η ισοτιμία του ευρώ, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών όχι μόνο του νότου και της περιφέρειας της ευρωζώνης αλλά και της Γαλλίας. Υπό αυτή την οπτική κάθε συζήτηση για ανάκαμψη στην Ελλάδα έρχεται σε δεύτερο πλάνο, αφού η συνολική κατάσταση της ευρωζώνης δεν επιτρέπει αισιοδοξία για. 
Αυτό τονίζει μιλώντας αποκλειστικά στο Capital.gr ο κ. Marc Touati, πρόεδρος του γαλλικού think tank, ACDEFI (Aux Commandes De l΄Economie et de la Finance) και Deputy General Manager & Head of Financial & Strategic Research στην γαλλική επενδυτική τράπεζα Global Equities Compagnie Financiere. Ένας από τους οικονομολόγους που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στην γαλλική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα και συγγραφέας βιβλίων που έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς και για την σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

 Χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα ως μη συντηρήσιμη και εκτιμά πως σύντομα τα ευρωπαϊκά επιτόκια και η νομισματική πολιτική εν γένει θα πιεστούν προς την κατεύθυνση των πολιτικών που σχεδιάζει και εφαρμόζει η US Federal reserve. 

Συνέντευξη στον Ηλία Γ. Μπέλλο

Κύριε Touati, μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη γρήγορα και πώς; 

Η ελληνική ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά και ήδη αυτό αποτυπώνεται στην μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και την βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Με το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της όμως να γίνεται εντός ευρωζώνης αδυνατεί να καρπωθεί τα οφέλη από τις μεγάλες αγορές εκτός Ευρώπης. Και στην καρδιά του προβλήματος αυτού βρίσκεται η πολύ υψηλή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου με το οποίο είναι συνδεδεμένα πολλά εκ των νομισμάτων των αναδυόμενων και όχι μόνο αγορών; 

Σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να υποχωρήσει το ευρώ για να μπορέσει να αρχίσει η ελληνική οικονομία να ευνοείται; 
Με βάση την στάθμιση της ισοτιμίας NATREX ή NATural Real EXchange rate που συνυπολογίζει μεγέθη ως το ΑΕΠ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την δημοσιονομική θέση το επίπεδο της ισοτιμία του ευρώ που θα το καθιστούσε ορθά αποτιμημένο για το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι μόνο την ελληνική το ιδανικό επίπεδο για την ισοτιμία είναι αυτό των 1,15 ανά δολάριο. Το ευρώ αυτή τη στιγμή παραμένει ένα πολύ σκληρό νόμισμα για τις περισσότερες οικονομίες, της Γαλλικής συμπεριλαμβανομένης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά την τριετή πλέον κρίση χρέους το νόμισμα συνεχίζει να διατηρεί την ισχύ του. 

Πως εξηγείται η διατήρηση του ευρώ υψηλά εν μέσω κρίσης; 

Η στροφή κεφαλαίων προς τις οικονομίες του πυρήνα, προεξάρχουσας της Γερμανικής, συντηρεί τις αγορές ευρώ και τη ζήτηση για αξιόγραφα αποτιμημένα σε αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ευρωπαϊκά ονομαστικά επιτόκια παραμένουν από τα υψηλότερα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Παράλληλα η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδοθεί σε μαζικό τύπωμα χρήματος εδώ και πολύ καιρό και έχει διακηρύξει ότι θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να είναι σίγουρη ότι η αμερικανική οικονομία πατάει και πάλι σε στερεές βάσεις. Έτσι η ευρωζώνη ακολουθεί την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική τηρουμένων των αναλογιών. 

Ουσιαστικά προτείνετε μια υποτίμηση της τάξης του 12% από τα τρέχοντα επίπεδα ευρώ-δολαρίου. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; 

Η διολίσθηση του ευρώ προς τα επίπεδα του 1,15 θα αρχίσει μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να ακολουθεί περισσότερες πολιτικές όπως αυτές της US Fed. Μεταξύ αυτών είναι και η μείωση των επιτοκίων αναφοράς προς το 0,25 από το τρέχων 0,75. Επίσης, οι απευθείας αγορές ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές. Και κυρίως η εμπέδωση μεταξύ των συμμετεχόντων στις αγορές της αντίληψης ότι η ΕΚΤ έχει στόχο ένα φτηνότερο νόμισμα. 

Και γατί δεν έχει ήδη αναλάβει δράση η ΕΚΤ; 

Μα διότι είναι κατηγορηματική η αντίθεση του Βερολίνου που επιθυμεί την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία και ουσιαστικά την εφαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που αυτό εφάρμοσε εδώ και μια δεκαετία. 

Υπάρχουν πιθανότητες να υλοποιηθεί άμεσα η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και πώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την Ελλάδα; 

Στις προβλέψεις μας έχουμε ενσωματώσει διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50 έως τα τέλη Φεβρουαρίου και εκτιμούμε πως η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει από τα τρέχοντα επίπεδα των 1,30 προς τα 1,20 σε τρεις μήνες και προς το 1,15 σε 12 μήνες. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Γερμανία να υποχωρούν κάτω από το 1% φέτος και προς το 0,6% το 2013, οι αντιστάσεις για περεταίρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σταδιακά εκλείπουν και στο Βερολίνο. Η ελληνική οικονομία θα απολαύσει έτσι ένα πιο ανταγωνιστικό νόμισμα χωρίς να βασίζεται πλέον μόνον στην εσωτερική υποτίμηση. Εξαγωγές, τουρισμός, επενδύσεις σε ακίνητα και επιχειρήσεις ευνοούνται όλα πόα ένα φτηνότερο ευρώ. Και όπως καταλαβαίνετε κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ εάν η ΕΚΤ ήταν περισσότερο προδραστική από την αρχή. Σε αντίθεση με όσα πολλοί εκτιμούν, το οπλοστάσιο της ΕΚΤ διαθέτει ακόμα άφθονα πυρομαχικά και αυτά θα πληθύνουν περεταίρω όταν εφαρμοστεί και η κοινή τραπεζική εποπτεία και η τραπεζική ένωση που όμως έχει τοποθετηθεί χρονικά όχι νωρίτερα από τα τέλη του 2013

Που βλέπετε να οδεύουν τα χρηματιστήρια και οι ομολογιακές αγορές; 
Σημαίνουν πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 θα βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά και σε ένα χρόνο, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι. Σημαίνει ακόμα πως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,19% θα κινηθεί προς το 2% σε ορίζοντα 12μηνου και το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γαλλίας θα εκτοξευθεί από τα τρέχοντα επίπεδα του 2,18% στο 4%. 


* Ο Marc Touati είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του γαλλικού think tank ACDEFI (Aux Commandes De l΄Economie et de la Finance), Deputy General Manager & Head of Financial & Strategic Research στην γαλλική επενδυτική τράπεζα Global Equities Compagnie Financiere και είναι εκ των επιστημόνων εκείνων που διαθέτουν αυξημένη επιρροή στην γενικότερη οικονομική συζήτηση που διεξάγεται στην γαλλική πολιτική και οικονομική σκηνή.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου