Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2013 Ανάκαμψη από τον τουρισμό

Εφικτός ο στόχος για 17 εκατ. αφίξεων το 2013, υπογράμισε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Όπως επισήμανε ο ρυθμός των προκρατήσεων από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.
Ανάκαμψη από τον τουρισμό
«Για φέτος, στόχος είναι η αύξηση των αφίξεων κατά 1 εκατ. τουρίστες και των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ»,, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.
«Από Βρετανία και Γερμανία οι προκρατήσεις είναι αυξημένες σε διψήφιο ποσοστό, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν και προκρατήσεις από τη Ρωσία. Τα μηνύματα είναι θετικά και από τις αγορές Τουρκίας, Ισραήλ και Βαλκανίων», σημείωσε.
Ερωτηθείς ειδικά για τις αγορές της Ασίας, όπου διαφαίνεται ότι υπάρχει προοπτική για τον ελληνικό τουρισμό, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας» με την Turkish Airlines και την TURSAB (Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων), ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης ως κόμβου (hub) για την προσέλκυση περισσότερων Ασιατών. Όπως διευκρίνισε, υπό συζήτηση βρίσκεται κοινό πακέτο για ταξίδια απ΄την Ασία προς Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και τα ελληνικά νησιά.
Σε χθεσινή σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με θέμα τον τουρισμό, ο υπουργός, Θ. Καράογλου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναζητήσει τρόπους χάραξης μιας ενιαίας, σύγχρονης και δωδεκάμηνης τουριστικής πολιτικής.
Ανοδική τάση 
Το 1 δισ. ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2012 ο αριθμός των τουριστών στον πλανήτη παρά το γενικευμένο κλίμα οικονομικής αστάθειας σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Μάλιστα ο Οργανισμός για το 2013 εκτιμά πως θα διατηρηθεί η ανοδική τάση με ρυθμό ελαφρά μικρότερο και τις αφίξεις να αυξάνονται 3% έως 4%. Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των τουριστών 3,8% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2010 έως το 2020, ενώ το 2030 εκτιμάται πως οι τουρίστες θα ανέρχονται σε 1,8 δισ. Ο γ.γ. του Οργανισμού Τ. Ριφάι παρουσιάζοντας τα ετήσια στοιχεία τόνισε, πως: «Για πρώτη φορά περάσαμε το 1 δισ. τουριστών σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πάνω από 1,035 δισ. με συνολικά 39 εκατ. τουρίστες περισσότερους σε σχέση με το 2011. Το 2012 ήταν μια χρονιά συνεχούς οικονομικής αστάθειας. Ωστόσο ο διεθνής τουρισμός διατήρησε την ανοδική τάση».
Ταξιδιωτικό ισοζύγιο 
Αμετάβλητο παρέμεινε σχεδόν το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών στο 11μηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καθώς ανήλθε σε 8,20 δισ. ευρώ έναντι 8,27 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή μείωση 0,9%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 11μηνο ανήλθαν σε 9,88 δισ. έναντι 10,36 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρσι σημειώνοντας πτώση 4,6%, ενώ μεγαλύτερη μείωση 19,2% καταγράφηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες ανήλθαν σε 1,6 δισ. έναντι 2 δισ.
«Πρωταθλητές» στις ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά χώρα προέλευσης στο 11μηνο ήταν η Ρωσία με 27,5% και 943,7 εκατ. ευρώ και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 18,9% και περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ.
Του Γιώργου Ανδρή και του Δημήτρη Διαμαντίδη

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112986407

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου