Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το ΝΑΤΟ ρίχνει θηλιά από πυραύλους πάνω στη Συρία

Έχει ξεκινήσει η ενεργός φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τη μεταφορά αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot (MANPADS/Patriot) στην Τουρκία. Μεταφέρονται με φορτηγά πλοία από τη Γερμανία και την Ολλανδία, προκειμένου να εγκατασταθούν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Θα φτάσουν στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου και κατά τη διάρκεια ενός μηνός θα αναπτυχθούν.
Нидерланды patriot грузовое судно перевозка ЗРК пэтриот турция
Σύμφωνα με την Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, τα συστήματα αυτά καλούνται να προστατεύσουν τη χώρα από τα χτυπήματα της Αεροπορίας και των πυραύλων της Συρίας.

Προβλέπεται να αναπτυχθούν έξι συστήματα. Από δύο από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, τα αμερικανικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα συναρμολογούνται ήδη στη νότια Τουρκία.
Αναμένεται ότι σ΄αυτή την επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα πάρουν μέρος στρατεύματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας. Θα χρησιμοποιούνται βασικά για την εξασφάλιση της επικοινωνίας και του συντονισμού των ενεργειών ανάμεσα στις μπαταρίες των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Η Τουρκία είχε ζητήσει βοήθεια από τους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους – όταν από τυχαία βλήματα που πετιούνταν από τη Συρία, σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι. Τα συστήματα Patriot είναι ικανά να προσβάλουν στόχους σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων και σε ύψος 20 χιλιομέτρων. Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι η χρήση των τέτοιου είδους συστημάτων για την αναχαίτιση βλημάτων πυροβολικού ή ολμοβόλων - είναι σαν να πυροβολεί κανείς σπουργίτια από κανόνι. Ακριβώς για αυτό τον λόγο θεωρούν ότι η ουσία του ζητήματος συνίσταται μάλλον στη δυνατότητα προετοιμασίας για το ενδεχόμενο της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία παρά στην προστασία της Τουρκίας. Τέτοια γνώμη έχει και ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μπαρανέτς:

- Η επιχείρηση αυτή αποβλέπει στην επίτευξη του ίδιου στόχου - να στραγγαλίσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Σε περίπτωση, που ο Άσαντ δεν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, το σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί ήδη έτοιμο. Παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα και οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ απορρίπτουν κατηγορηματικά όλα αυτά, η εισβολή είναι πολύ δυνατή και το σύστημα Αεράμυνας που αναπτύσσεται δεν θα επιτρέψει στα αεροσκάφη και τους πυραύλους του Άσαντ να αντιμετωπίσουν εκείνες τις δυνάμεις, που μπορούν με μεγάλη δόση πιθανότητας να εισβάλουν στην Συρία.

Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα του ΝΑΤΟ αναπτύσσονται στην Τουρκία για δύο τουλάχιστον  χρόνια. Μάλιστα, τα χρονικά όρια έχουν καθοριστεί, χωρίς προσαρμογή στις πιθανές εξελίξεις στη Συρία. Επέστησε την προσοχή σ’ αυτό γεγονός ο πολιτικός αναλυτής Στανισλάβ Ταράσοφ:

- Η Συρία δεν είναι διατεθειμένη να επιτεθεί εναντίον οποιασδήποτε χώρας και πολύ περισσότερο εναντίον της Τουρκίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, στην περιοχή θα συγκεντρώνονται τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, η ουσία του ζητήματος δεν συνίσταται στη Συρία. Προετοιμάζουν, προφανώς ένα νέο μοίρασμα του κόσμου στη Μέση Ανατολή. Κατακτούν σημαντικές, μεγάλης σημασίας θέσεις. Αυτό είναι ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από την έναρξη ενός μεγάλου παιχνιδιού.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_01_09/100502506/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου