Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τι προβλέπουν για την οικονομία της Ευρωζώνης τρία μεγάλα ινστιτούτα

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα κινηθεί σταθεροποιητικά το τρέχον έτος προτού επιστρέψει με αργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη προέβλεψαν τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα. 
Το γερμανικό Ifo, το γαλλικό INSEE και το ιταλικό Istat αναφέρουν στην τριμηνιαία τους πρόβλεψη πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα δει το προϊόν της να παραμένει αμετάβλητο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έπειτα από συρρίκνωση 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Κάνουν λόγο για ανάκαμψη στο +0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. 


Η πρόβλεψη των τριών ινστιτούτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη που δημοσιοποίησαν τον Οκτώβριο, οπότε ανέμεναν ρυθμό επιβράδυνσης της τάξης του 0,1%. 

Η ομάδα αναμένει εξάλλου μεγέθυνση της εξωτερικής ζήτησης για αγαθά της Ευρωζώνης με φόντο την «ταχύτερη» ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία για το «δημοσιονομικό γκρεμό» στις ΗΠΑ «περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη». 

Τα ινστιτούτα πρόσθεσαν πως η «άμβλυνση των εντάσεων» γύρω από τα κρατικά χρέη θα προσφέρει στήριξη στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη στον ορίζοντα των προβλέψεων. Παρ’ολ’ αυτά, εκτιμούν πως η ιδιωτική κατανάλωση «παραμένει επιβαρυμένη» καθώς οι μη ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. 

Το outlook των ινστιτούτων ευθυγραμμίζεται ευρέως με τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών οργανισμών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως αναμένει παράταση της υποτονικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και το 2013 αλλά και «σταδιακή ανάκαμψη» αργότερα το ίδιο έτος. Η μέση εκτίμηση των μελών της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης κάνει λόγο για συρρίκνωση 0,3% φέτος.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου