Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η Βολιβία κρατικοποιεί δύο ισπανικές εταιρείες ηλεκτρισμού


Σε κρατικοποίηση δύο θυγατρικών της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρισμού Iberdrola, προχώρησε η κυβέρνηση της Βολιβίας, επιρρίπτοντας κατηγορίες ότι «υπερχρέωναν» τους καταναλωτές στις επαρχίες της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, εξέδωσε διάταγμα για την εξαγορά των μετοχών των Empresa de Electricidad de La Paz (Electropaz) και Empresa de Luz y Fuerza Eléctrica de Oruro (Elfeo), που παρείχαν διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο, η βολιβιανή κυβέρνηση εθνικοποίησε και την Transportadora de Electricidad, που ανήκε επίσης στην ισπανική Red Eléctrica, και ήλεγχε το 74% της διανομής ηλεκτρισμού της Βολιβίας.
Διαφορετικές τιμές και ποιότητα
Σύμφωνα με τον βολιβιανό πρόεδρο, «αναγκάστηκε να λάβει αυτά το μέτρα», διότι οι δύο εταιρείες ακολουθούσαν διαφορετική τιμολογιακή πρακτική στις πόλεις και τις επαρχίες, χρεώνοντας τα νοικοκυριά στις τελευταίες «έως και τρεις φορές περισσότερο».
Αιχμές άφησε επίσης και για την ποιότητα του ηλεκτρισμού που παρείχαν οι δύο εταιρείες στις επαρχίες της χώρας.
«Θεωρήσαμε αυτό το μέτρο αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσουμε δίκαια τιμολόγια για την ενέργεια… και για να δούμε την ποιότητα της υπηρεσίας ηλεκτρισμού να είναι ενιαία τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές», είπε ο Morales.
Πρόσθεσε επίσης, ότι βάσει του συντάγματος της Βολιβίας, η παροχή ηλεκτρισμού αποτελεί δημόσιο συμφέρον που είναι «πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα».
«Αιφνιδιάστηκε» η Ισπανία
 «Η νομική ασφάλεια αποτελεί σημαντική απαίτηση για όλες τις ξένες επενδύσεις στη Βολιβία», είπε ο ισπανός υπουργός βιομηχανίας Jose Manuel Soria.
«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση, που λήφθηκε χωρίς να γνωστοποιηθεί στις ισπανικές αρχές και τις εξέπληξε», πρόσθεσε.
Δυσαρέσκεια για τα μέτρα της Βολιβίας εξέφρασε και το ισπανικό ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι αυτές οι εταιρίες «δεν άνηκαν ποτέ στο κράτος της Βολιβίας».
«Η απόφαση της Βολιβιανής κυβέρνησης περιλαμβάνει εταιρείες που ανέλαβαν τη δημόσια υπηρεσία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και που δεν άνηκαν ποτέ στο Βολιβιανό κράτος», υπογράμμισε.

Απόψεις

Μια ανεξάρτητη αρχή θα αποφασίσει τώρα το ύψος της αποζημίωσης για την Iberdrola. Εκπρόσωπος της τελευταίας τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP:
«Ελπίζουμε να πάρουμε την πραγματική αξία για τις μετοχές μας».
Πηγή http://euractiv.gr/energeia/i-bolibia-kratikopoiei-dyo-ispanikes-etaireies-ilektrismoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου