Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εδώ Βρυξέλλες: Διαφωνία Ντράγκι - Σόιμπλε

- Διαφωνίες μεταξύ του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για το αν η Κύπρος είναι συστημικά σημαντική και άρα πρέπει να υπαχθεί στον μηχανισμό διάσωσης. Με συνέντευξη του στο Spiegel, ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει ότι τυχόν εκτροπή της κατάστασης στην Κύπρο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωζώνη και αφήνει σαφείς αιχμές κατά του κ. Σόιμπλε. Το Eurogroup στηρίζει το αίτημα της Κύπρου για παράταση αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει από τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
- Ολοκληρώθηκε η όγδοη αξιολόγηση του Μνημονίου της Ιρλανδίας από την Επιτροπή. Εγκρίθηκε η εκταμίευση της επόμενης δόσης και σημειώνεται η πρόοδος της χώρας σε όλους τους επιμέρους τομείς, αν και οι προκλήσεις, ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, παραμένουν. . Εδώ η ανακοίνωση της Κομισιόν. Στην Ισπανία οι ελεγκτές της Τρόικας, για την εποπτεία του Προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στη Μαδρίτη βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν.

- Ο κεντροαριστερός Milos Zeman εξελέγη νέος πρόεδρος της Τσεχίας.

- Τα ονόματα των 27 νικητών του ετήσιου διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νεαρούς μεταφραστές «Juvenes Translatores» για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσιεύονται σήμερα. Τον Νοέμβριο του 2012 έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό περισσότεροι από 3.000 μαθητές από 750 σχολεία. Οι νικητές —ένας από κάθε χώρα της ΕΕ— θα προσκληθούν στην τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες στις 11 Απριλίου για να παραλάβουν τα βραβεία τους από την επίτροπο Ανδρούλλα Βασιλείου και θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς εργάζονται οι μεταφραστές της Επιτροπής. Οι διαγωνιζόμενοι μετέφρασαν ένα κείμενο μίας σελίδας επιλέγοντας μεταξύ των 506 πιθανών γλωσσικών συνδυασμών από τις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Χρησιμοποιήθηκαν και οι 23 γλώσσες ως γλώσσες πηγή. Μεταξύ των νικητών, μάλιστα, υπήρχε ευρύτατη γλωσσική πολυμορφία: 11 μετέφρασαν από τα αγγλικά, 5 από τα γαλλικά, 5 από τα ισπανικά, 4 από τα γερμανικά, 1 από τα εσθονικά και 1 από τα ιρλανδικά. Τα κείμενα διορθώθηκαν από μεταφραστές της Επιτροπής. Νικήτρια από την Ελλάδα αναδείχθηκε η Μαρία Φανή Δεδεμπίλη, από το Γενικό Λύκειο Βέλου Κορινθίας, η οποία μετέφρασε από ισπανικά σε ελληνικά.

- Πώς να ακονιστούν τα εργαλεία της Ευρώπης για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού; Στόχος της διάσκεψης υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2013, είναι να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, με βάση το έργο που πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες στο δίκτυο ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση (RAN), το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011 από την αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπο Cecilia Malmström. Οι προτάσεις πολιτικής περιλαμβάνουν την κατάρτιση των τοπικών αστυνομικών στην ανίχνευση ενδείξεων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στον βίαιο εξτρεμισμό, και τη θέσπιση προγραμμάτων αποριζοσπαστικοποίησης ή εξόδου για τα μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων. Φέρνοντας σε επαφή εργαζόμενους του τομέα με υπουργούς, πανεπιστημιακούς και τοπικές αρχές, η διάσκεψη έχει ως στόχο να αναβαθμίσει το έργο της ΕΕ κατά του εξτρεμισμού. Εδώ η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του διαγωνισμού για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (ΜΑΤ) για τις οποίες διατίθενται κονδύλια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε καθεμία από τις πρωτοβουλίες για το γραφένιο και τον ανθρώπινο εγκέφαλο αναμένεται να δοθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αποφέροντας επί μια δεκαετία επιστημονικά αποτελέσματα παγκόσμιας πρωτοπορείας στο σταυροδρόμι της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σε κάθε πρωτοβουλία συμμετέχουν ερευνητές από τουλάχιστον 15 κράτη μέλη της ΕΕ και σχεδόν 200 ερευνητικά ιδρύματα.

Το «γραφένιο» θα διερευνήσει και εκμεταλλευθεί τις μοναδικές ιδιότητες ενός επαναστατικού υλικού που βασίζεται στον άνθρακα. Το γραφένιο αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών: είναι το λεπτότερου πάχους υλικό, είναι πολύ καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από τον χαλκό, είναι 100-300 φορές ισχυρότερο από τον χάλυβα και διαθέτει μοναδικές οπτικές ιδιότητες. Η χρήση του γραφενίου έγινε δυνατή το 2004 χάρη σε Ευρωπαίους επιστήμονες και η ουσία προβλέπεται να αποτελέσει το θαυματουργό υλικό του 21ου αιώνα, όπως ήταν οι πλαστικές ύλες κατά τον 20ό αιώνα, μεταξύ άλλων με την αντικατάσταση του πυριτίου σε προϊόντα ΤΠΕ.

Το «Πρόγραμμα Ανθρώπινος Εγκέφαλος» θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη πειραματική εγκατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα για την ανάπτυξη του πιο λεπτομερούς προτύπου του εγκεφάλου με στόχο τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και, τελικά, για την ανάπτυξη μεθόδων εξατομικευμένης αντιμετώπισης νευρολογικών και άλλων συναφών νόσων. Η ερευνητική αυτή εργασία θέτει τις επιστημονικές και τεχνικές βάσεις για την ιατρική πρόοδο που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραματικά την ποιότητα ζωής για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Εδώ η σχετική ανακοίνωση

- Μειώθηκε τον Δεκέμβριο ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη κατά 0,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2011, ενώ είχε προηγηθεί συρρίκνωση κατά 0,8% το Νοέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αύξηση των καταθέσεων κατά 3,5% στις ελληνικές τράπεζες.

- Αυξήθηκαν τα ποσοστά των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα μέχρι το 2017 για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Διχασμένη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και η Γαλλική κοινή γνώμη για το αν πρέπει να μείνει ή όχι η Βρετανία στην Ε.Ε. Κατά της παραχώρησης νέων εξουσιών στις Βρυξέλλες τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
  
TOY Νίκου Χρυσολωρά

ΠΗΓΗ; http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2013_480822

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου