Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Έγκριση της εκταμίευσης 9,2 δισ. από τον EFSF

Εγκρίθηκε χθες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) η εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη δόση του Ιανουαρίου. Ανακοίνωση δεν υπήρξε από τον EFSF, καθώς πρόκειται για υπο-δόση και όχι για νέα δόση, αλλά χθες ελήφθη και η τυπική απόφαση για την καταβολή της στην Ελλάδα, μετά το «πράσινο φως» του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου.
Από το ποσό αυτό, τα 7,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ομόλογα του EFSF, καθώς αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν με τη μορφή μετρητών, δεδομένου ότι είναι προγραμματισμένο να αξιοποιηθούν για τον προϋπολογισμό και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.

Πλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο με τη θέσπιση των τριετών πλαφόν στις δαπάνες υπουργείων και νοσοκομείων για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της υπο-δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Επίσης, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για το πόσοι θα αποχωρούν ανά τρίμηνο από το Δημόσιο μέχρι και το τέλος του 2014, αλλά και να έχει μειώσει εκ νέου τις τιμές των φαρμάκων, για να εξασφαλίσει την εκταμίευση και της υπο-δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Μετά τον Μάρτιο, ο προγραμματισμός για τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων του 2013, έχει ως εξής:

–Ολοκλήρωση ελέγχου πρώτου τριμήνου, για δόση 4,2 δισ. ευρώ.
–Ολοκλήρωση ελέγχου δεύτερου τριμήνου, 3,2 δισ. ευρώ
–Ολοκλήρωση ελέγχου τρίτου τριμήνου, 700 εκατ. ευρώ.
–Ολοκλήρωση ελέγχου τετάρτου τριμήνου, 2,4 δισ. ευρώ.

–Εν τω μεταξύ, με το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση το οικονομικό επιτελείο προχωράει στη στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ο Οργανισμός αποτελεί νευραλγικό τμήμα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εκτός από το PSI και το πρόγραμμα επαναγορών, θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να οργανώσει και να φέρει εις πέρας το έργο της αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Εκτός αυτού, η συζήτηση για ενδεχόμενη νέα απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω περικοπής των απαιτήσεων που έχει ο επίσημος τομέας έναντι της Ελλάδας, αναμένεται να απασχολήσει τόσο το ελληνικό επιτελείο, όσο και την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι άρτια στελεχωμένος για να ανταπεξέλθει των περιστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την επάνδρωση του ΟΔΔΗΧ με 29 στελέχη, αυτή τη στιγμή εργάζονται στον Οργανισμό 7 υπάλληλοι, εκ των οποίων μάλιστα στους 3 έχει λήξει η σύμβαση εργασίας τους.

Πέραν της ρύθμισης του μείζονος ζητήματος, με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμό ή σε άλλο εξουσιοδοτημένο στέλεχός του να μετέχουν - μαζί με άλλους συναρμόδιους φορείς του υπουργείου Οικονομικών - σε τεχνικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κρατών μελών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.λπ., όταν σ’ αυτές συζητούνται ή γίνεται επεξεργασία, τεχνικών θεμάτων που αφορούν το δανεισμό της χώρας ή την διαχείριση του χρέους.

Του Σωτήρη Νίκα

ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου