Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εδώ Βρυξέλλες: Θετική η Ρωσία να στηρίξει την Κύπρο

- Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διάσωση της Κύπρου«υπό όρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Το μεγαλύτερο βάρος όμως θα πρέπει να το επωμιστεί η ευρωζώνη, διευκρίνισε ο κ. Μεντβέντεβ. Η βοήθεια θα μπορούσε να έχει τη μορφή παροχής παράτασης στην αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει λάβει η Λευκωσία από τη Μόσχα, όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters και αποκάλυψε ο Κύπριος υπουργός οικονομικών, Βάσος Σιαρλή.
- Σταθερός ο δείκτης καταθέσεων και επενδύσεων των νοικοκυριών στην ευρωζώνη, το τρίτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Μείωση καταγράφηκε στοδείκτη επενδύσεων των επιχειρήσεων. Το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχουν καθόλου καταθέσεις, σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής εταιρείας TNS, ενώ οι μισοί περίπου πολίτες της Ισπανίας και της Ιταλίας χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να επιβιώσουν.

- Ολοκληρώθηκε η έβδομη και τελευταία αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής της Ρουμανίας, από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος» είναι το συμπέρασμα της Έκθεσης. Εδώ η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

- Σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων επέστρεψαν στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια στο τέλος του 2012, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, γεγονός που σηματοδοτεί, κατά την εφημερίδα, τη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Νότου και τη σταθερότητα του ευρώ.

- Διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το αίτημα της Ιρλανδίας για διακανονισμό στην αποπληρωμή των υποσχετικών γραμματίων που εξέδωσε το Δουβλίνο, για να εγγυηθεί τα χρέη των τραπεζών του. Η Ιρλανδική κυβέρνηση θεωρεί τον διακανονισμό απαραίτητο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάνοδός της στις αγορές και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, οι διαπραγματεύσεις Φρανκφούρτης-Δουβλίνου συνεχίζονται. Στο μεταξύ, η Ισλανδία δικαιώθηκε δικαστικά για την άρνησή της να εγγυηθεί τις καταθέσεις ξένων υπηκόων στις τράπεζες της που χρεοκόπησαν.

- Απέκλεισε «μεγάλη συμμαχία» με την κεντρώα παράταξη του Μάριο Μόντι ο ηγέτης της Ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Κοντά στην αυτοδυναμία βρίσκεται άλλωστε το κόμμα του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εν όψει των εκλογών του επόμενου μήνα.

- Έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι η Βρετανία, ώστε να συνδράμουν το έργο του Γαλλικού στρατού, στα πλαίσια αποστολής της Ε.Ε. Στο μεταξύ, δημοσκόπηση στη χώρα δείχνει ότι οι μισοί περίπου Βρετανοί φοβούνται πως η εξαγγελία δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ε.Ε θα πλήξει οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, τα ποσοστά των Συντηρητικών αυξήθηκαν στις δημοσκοπήσεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Δανία αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η χώρα τους το παράδειγμα της Βρετανίας.

- Εγκαταλείπει το θρόνο της μετά από 33 χρόνια η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, υπέρ του πρωτότοκου γιου της.

TOY Νίκου Χρυσολωρά

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/01/2013_481041

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου