Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Επτά ζητήματα ενόψει Eurogroup

Με υπουργούς -και όχι μόνο- να έχουν αρχίσει να πιέζουν το οικονομικό επιτελείο για παροχές, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές για να κλείσει χωρίς προβλήματα ο Ιανουάριος. Τα αιτήματα που καταφθάνουν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, δεν γίνονται αποδεκτά λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τότε δεν θα βγει ο προϋπολογισμός και θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αντιθέτως, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλωστε, το παράδειγμα του 2012 δείχνει το δρόμο. Η συγκράτηση των δαπανών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα έσοδα του Δεκεμβρίου κινήθηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες - εντός των στόχων που είχαν τεθεί, οδηγούν στη μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 1,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του σε 7 τομείς ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου που θα εγκρίνει την εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει το νέο φορολογικό και να έχει αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ωστόσο, η δραστηριότητα του οικονομικού επιτελείου δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα δύο θέματα. Μέσα στον Ιανουάριο τα ζητήματα που θα απασχολήσουν οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση είναι:

1. Κατάθεση κυρωτικού νόμου των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν ήδη προωθηθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές σε «περιφερειακά» ζητήματα, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κλπ. Το κεντρικό θέμα των ΠΝΠ είναι οι εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Δηλαδή της εποπτείας της εφαρμογής του προϋπολογισμού σε ολόκληρο το Δημόσιο (υπουργεία, Δήμοι, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και εν γένει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης).

Σε αυτούς τους κανόνες δεν θα υπάρξουν αλλαγές, δεδομένου ότι αυτά που περιλαμβάνονται στις Πράξεις, έχουν αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο και αποτελούσαν προαπαιτούμενες δράσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Μέσα στις προαπαιτούμενες δράσεις περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της εποπτείας του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μάλιστα, στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) θα βρεθούν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αυτής της εποπτείας.

2. Ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα εξασφαλίζει την αύξηση των εσόδων για φέτος και του χρόνου. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει εγκριθεί έως την Παρασκευή και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες αλλαγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

3. Συνέχιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να προχωράει στην εξόφληση χρεών όσο υπάρχουν χρήματα. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν αποπληρωθεί περί τα 3,5 δισ. ευρώ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένουν τα οριστικά στοιχεία από τα άλλα υπουργεία για να εγκρίνουν τις πληρωμές. Πάντως, το γεγονός ότι το Δημόσιο θα εκδώσει αύριο έντοκα γραμμάτια μηνιαίας διάρκειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει μέρος των λήξεων γραμματίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι το 1,2 δισ. ευρώ θα το αξιοποιήσει η Ελλάδα προς την εξυπηρέτηση χρεών και όχι για την αποπληρωμή των εντόκων.

4. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, τον πρόεδρο, κ. Τ. Αθανασόπουλο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Εμίρη. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και των ακινήτων στην Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη. Φέτος θα πρέπει να εισπραχθούν 2,5 δισ. ευρώ και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες. Πέραν αυτού, όμως, η τρόικα θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες καθυστερήσεις, καθώς στις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να στηριχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που το πιστεύει και η κυβέρνηση και θέλει να τρέξει σε αυτό το μέτωπο.

5. Έγκριση των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ. Πρόκειται για προαπαιτούμενο της εκταμίευσης των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και πιθανόν εντός της εβδομάδας να εκδοθεί η σχετική απόφαση που θα οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων κατά 11%.

6. Προετοιμασία της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για τον τριμηνιαίο έλεγχό της. Από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει στο ΓΛΚ η συγκέντρωση στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αποδώσουν τα προβλεπόμενα ή θα απαιτηθούν μικρο-παρεμβάσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσει (σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και τους φορείς) τριετή πλαφόν στις δαπάνες όλων των φορέων του Δημοσίου. Όρια τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν οι φορείς στα επόμενα τρία χρόνια. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η δουλειά αυτή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.

7. Διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα. Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και γενικότερα στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, δεδομένου ότι με τη δόση του Ιανουαρίου θα είναι πλέον διαθέσιμο ολόκληρο το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου