Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Διπλή απάντηση της Άγκυρας για την ελληνική ΑΟΖ





Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ με δηλώσεις του απείλησε την Ελλάδα για το ενδεχόμενο καθορισμού εξωτερικών ορίων ΑΟΖ, καθώς και για το ενδεχόμενο πετραιλαϊκών ερευνών στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι «σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα κάνει τα ίδια βήματα. Όμως ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό το γεγονός». Με τον τρόπο αυτό ο Νταβούτογλου «προειδοποιεί» την Αθήνα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα απαντήση με παρόμοια κίνηση σε όποια κίνηση κάνει πρώτη η αντίστοιχη ελληνική, επισημαίνοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποφευχθούν τέτοια βήματα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, με αντίστοιχες δηλώσεις του έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές» στο Αιγαίο και καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να μην κηρύξει ΑΟΖ. «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος επίσημος.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τώρα τι θα κάνει η Αθήνα, αφού στις περιπτώσεις αυτές ενεργείς αστραπιαία, αν θέλεις να κάνεις κάτι και όχι να «διοχετεύεις» πρώτα την είδηση για να «δεις» αντιδράσεις και μετά να «καθηλωθείς» σε αναμονή.

Λ.Σ.Μ.

Πηγή http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/537315/Dipli-apantisi-tis-Aggyras-ga-tin-elliniki-AOZ.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου