Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Καθημερινή Κύπρου: Η Αγκυρα θα συζητήσει με το Ισραήλ την ΑΟΖ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ
Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι «Trt Haber», ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλυσε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.
Στα πλαίσια των τοποθετήσεων του, ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι στα πλαίσια των μελλοντικών συνομιλιών με την ισραηλινή πλευρά, η Άγκυρα θα θέσει επί τάπητος όλες τις εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.


Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του πήρε όσα ζητούσε από την ισραηλινή πλευρά.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη επιστροφή του Τούρκου Πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της kathimerini.com.cy από την τουρκική πρωτεύουσα, οι Τούρκοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες συσχετίζουν την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ με τις ιστορικής σημασίας εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την κυπριακή οικονομική κρίση.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο γνωστός Τούρκος αναλυτής - διεθνολόγος συσχετίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ με την εμπλοκή της Ρωσίας στην κυπριακή κρίση. Κατά την άποψη του, η συγκεκριμένη εξέλιξη θορύβησε την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ.
Έτσι, η ισραηλινή πλευρά στράφηκε στην Τουρκία και επέλεξε την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Άγκυρα.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

πηγή http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127361

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου