Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Καταιγισμός δημοσιευμάτων εναντίον της λιτότητας

Unemployment
To γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία να υπερβούν το κατώφλι του 3% του ετήσιου ελλείμματός τους, αποτελεί απόδειξη για τον Peter Spiegel, την Scheherazade Daneshkhu και τον Michael Paterakis ότι οι Βρυξέλλες απομακρύνονται από τη λιτότητα (FINANCIAL TIMES, «EU Eases Hard Line on Austerity»).

Επίσης δεν θα παρακολουθείται εντατικά δημοσιονομικά η Ιταλία, παρά την απόφαση του Πρωθυπουργού της να ανατρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχό του. Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν υπό τον όρο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν σταματήσει. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy ζήτησε την αλλαγή του τρόπου καταχώρησης των ελλειμμάτων, προκείμενου οι χώρες να μην τιμωρούνται όταν δαπανούν για την καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων.
Ο Ιταλός Υπουργός Εργασίας Enrico Giovannini δήλωσε: ‘Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Έχουμε την περισσότερο μορφωμένη γενιά και τους βάζουμε σε αναμονή. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.’ Οι Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως παρακολουθούν στενά τις συστάσεις του Olli Rehn για τη Γαλλία, της οποίας ο Πρόεδρος Hollande δέχεται και εσωτερικές πιέσεις από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Christian Noyer για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στους συνταξιοδοτικούς και εργασιακούς τομείς. Άλλο άρθρο της εφ. σχολιάζει την πιθανότητα επιβολής προστίμου στο Βέλγιο επειδή δεν πέτυχε τον περυσινό στόχο του ελλείμματος και δεν προέβη στις αναγκαίες περικοπές και τη φορολογία («EU’s ‘Sacrificial Lamb’ Faces Fines for Breaching Deficit Limits»).
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ BLOOMBERG – ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Europe’s Youth Can’t Work Without Growth» αναφέρεται στις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει η νεανική ανεργία στην Ευρώπη και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινού της νομίσματος.
Η πρόταξη του θέματος από την Ευρώπη είναι όπως επισημαίνεται, μολονότι καθυστερημένη, αξιέπαινη, ενώ δεν υπήρχε ίχνος υπερβολής στις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, όπου χαρακτήρισε την νεανική ανεργία καταστροφή για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου το 59% των Ελλήνων, το 56% των Ισπανών και των 38% των Ιταλών και Πορτογάλων, στις ηλικίες μεταξύ 16-24 ετών είναι άνεργοι. Πρόκειται για επίπεδα που εάν διατηρηθούν θα πλήξουν οριστικά μια γενιά η οποία προορίζονταν να στηρίξει την ανάπτυξη σε μια γερασμένη ήπειρο. Η οργή μάλιστα των νέων θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση της ΕΕ και του κοινού νομίσματος.
Το κύριο άρθρο θεωρεί ωστόσο ότι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως την μεταφορά κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την εκπαίδευση και πρόσληψη νέων, είναι περιορισμένης εμβέλειας, καθώς απαιτούνται πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται παράλληλα ότι η νεανική ανεργία αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ευρώπη που προηγείτο της κρίσης και γι’ αυτό απαιτεί μια σύνθετη προσέγγιση, όπως το πρόγραμμα κατάρτισης που εφαρμόσθηκε στη Γερμανία,  της ενεργητικές πολιτικές για την προώθηση της κατάρτισης που εφαρμόσθηκε στη Δανία, την βρετανικού τύπου απορύθμιση κλπ.
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο θα πρέπει να προωθηθεί εσπευσμένα η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις των προβληματικών κρατών να δανείζονται με ανάλογα επιτόκια με αυτά των ισχυρών κρατών, ενώ θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια αποτελεσματική πολιτική προώθησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί την μόνη ουσιαστική διέξοδο για την μείωση της νεανικής ανεργίας.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande κάλεσε χθες, στο πλαίσιο συναντήσεων μεταξύ Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων αυτήν την εβδομάδα, για ‘επείγουσα’ δράση ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της ανησυχητικά αυξανόμενης ανεργίας των νέων σ΄ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει ο Nicola Clark σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «European Leaders Huddle on Youth Unemployment».
Αύριο, το θέμα της ανεργίας θα κατέχει ύψιστη θέση στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ κ. Hollande και της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel, ενώ ανάλογα αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα τέλη Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, το σχέδιο που αφορά σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία για την καταπολέμηση της ανεργίας, θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στη διευκόλυνση πρόσβασης σε πιστώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων εργασιακής εκπαίδευσης και μαθητείας, καθώς και την ενίσχυση της γεωγραφικής κινητικότητας νέων ατόμων, μέσω της χρηματοδότησης για εκμάθηση ξένων γλωσσών και κάλυψη κόστους μετακινήσεων.
Στην ανταπόκριση επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά  ότι σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην ΕΕ- περίπου το ¼ του συνολικού πληθυσμού νέων, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που έχουν πληγεί σκληρά από τις περικοπές λιτότητας σε κοινωνικές υπηρεσίες και άλλες παροχές, το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 60%.  
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ – ΣΥΣΚΕΨΗ BERGGRUEN: Περισσότερα μέτρα για την διαχείριση της ανεργίας και την εκπαίδευση των νέων ζήτησε ο François Hollande, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος της ανεργίας (23,5% τον Μάρτιο) σύμφωνα με ανταπόκριση του Hugh Carnegy για τους FINANCIAL TIMES («François Hollande Raises Alarm over Europe’s Young Jobless»), στην σύσκεψη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Berggruen στο Παρίσι.
Αν δεν βρεθούν θέσεις εργασίας για όλους τους άνεργους νέους, θα χαθεί η μάχη της ευρωπαϊκής ενότητας, κατά τον Wolfgang Schäuble, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε το κοινωνικό κράτος, ώστε να μειώσουμε τα ποσοστά ανεργίας των νέων. Τα μέτρα που προτάθηκαν θα στηριχθούν από €6 δις του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών και €16 δις από τα δομικά ταμεία και περιλαμβάνουν την ‘εγγύηση νεότητας’, δηλαδή την υπόσχεση εργασίας, επιπλέον μόρφωσης ή εκπαίδευσης για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή μπαίνουν στην ανεργία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus και για θέσεις μαθητείας. Συζητήθηκε επίσης η χρηματοδότηση μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εργοδότες μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων. Αναμένεται και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε σχέδια με βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίδραση στον τομέα της εργασίας, τα οποία ωστόσο είναι βιώσιμα. Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενεί και η GUARDIAN («Euro Leaders Unite to Tackle Soaring Youth Unemployment Rates», «Hollande’s Youth Jobless Warning, as Strong US Data Fuels Market Rally-as it happened»), η TELEGRAPH («Business News and Markets: as it happened-Tuesday, May 28»), το BBC («Europe is afraid – the Battle for New Jobs»).


Read more: http://mignatiou.com/?p=4588#ixzz2UlmI32pg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου