Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Μπαχρέιν

Πριν από την Αραβική Αφύπνιση, ίσως ο μόνος λόγος για τον οποίον οι ξένοι λάμβαναν υπόψη το Μπαχρέιν ήταν το ετήσιο Grand Prix της χώρας. Ως εκ τούτου, μετά το ξέσπασμα του επαναστατικού πυρετού στο Μπαχρέιν το 2011 και την επακόλουθη καταστολή του κράτους, η αντιπολίτευση της χώρας έχει πιέσει σκληρά τους διοργανωτές και τους χορηγούς του ετησίου F1Grand Prix να αποσύρουν την υποστήριξή τους και να ακυρώσουν τον αγώνα. Η ώθηση αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών αντίστασης κατά της ευρείας κυβερνητικής και εμπορικής υποστήριξης που έλαβε η κυβέρνηση του Μπαχρέιν στον απόηχο της καταπνιγμένης εξέγερσης στη χώρα.

Εκτός από τις παράλογες αερολογίες του επικεφαλής της F1, Bernie Ecclestone, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των πολωμένων ομάδων της χώρας και τη σταθερή οργή και την τεκμηρίωση των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαχρέιν, το εάν οι διαμαρτυρίες θα προκαλέσουν εκ νέου τη διεθνή προσοχή στην τρέχουσα πολιτική κρίση της χώρας δεν είναι σαφές. Η κυβέρνηση συνέχιζε τις εντατικές έρευνες και τις συλλήψεις πριν από την εκδήλωση την Κυριακή, αλλά οι ομάδες νεολαίας της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν έχουν δεσμευτεί να διαμαρτυρηθούν δημοσίως και εντόνως. Και δικαίως το πράττουν, αφού η κυβέρνηση του Μπαχρέιν μπλοκάρει επιτυχώς τον ξένο Τύπο και τους παρατηρητές που δεν υποστηρίζουν πλήρως τη μοναρχία, θα είναι μια σπάνια ευκαιρία για την αντιπολίτευση του Μπαχρέιν να επισημάνει τον αγώνα της.


Όμως, οι διαμαρτυρίες κατά της μοναρχίας του Al-Khalifa στο Μπαχρέιν συνεχίζουν μετά το πρώτο κύμα δημόσιας δυσαρέσκειας που ξέσπασε στο Pearl Roundabout το Μάρτιο του 2011, και ανεξάρτητα από το αν οι διαμαρτυρίες του Σαββατοκύριακου είχαν την κάλυψη των ΜΜΕ, η πολιτική πόλωση της απολυταρχίας του νησιού αναμένεται να συνεχιστεί. Όπως υποστηρίζει πειστικά ο Justin Gengler στην πρόσφατη ανάλυση του Κόλπου από το ECFR, η μοναρχία του Μπαχρέιν και οι νευρικοί γείτονές της στον Κόλπο κάνουν το καλύτερο για να πείσουν ότι η εξέγερση του Μπαχρέιν είναι μια αιρετική πρόκληση και όχι μια λαϊκή εξέγερση. Οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών θα χρησιμεύσουν ως μια υπενθύμιση ότι τα επίπεδα της πραγματικής εγχώριας δυσαρέσκειας είναι υψηλά κι έντονα.


Της Fatima Ayub

Πηγή:www.ecfr.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου