Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κ.Άστον: Η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας δεν σημαίνει αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και επισήμανε ότι η συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας δεν σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο.
Αστον: Η συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας δεν σημαίνει αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία
"Η συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Σημαίνει - στην πραγματικότητα - ότι αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα έχει τη νομική εξουσία σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η κ. Άστον σε συνέντευξη στο BBC εξήρε τη στάση των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι για την επίτευξη της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων αναφέροντας ότι γι αυτό «ήταν αναγκαίο θάρρος».

Σε ερώτηση πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας με δεδομένο το βαθμό εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ της σερβικής και αλβανικής κοινότητας, η κ. Άστον είπε ότι ορισμένα πράγματα ήδη εφαρμόζονται και ότι οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα εξεταστούν την επόμενη περίοδο στις συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Η ΕΕ θα έχει ρόλο σε αυτό, αλλά στο τέλος οι δύο πλευρές θα έχουν την ευθύνη, εξήγησε.

"Στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών στο βόρειο Κόσοβο, να τους προσφέρει ασφάλεια και μέλλον και όχι να τους αφαιρέσει την ταυτότητα και τη συνείδηση ποιοι είναι», υπογράμμισε η κ. Άστον.

Αναφερόμενη στη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι «η συμφωνία σηματοδοτεί την καθαρή παράδοση της πιο σημαντικής μας περιοχής από πνευματική και ιστορική άποψη», η κ. Άστον είπε ότι λυπάται που άκουσε τα λόγια αυτά.

"Προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία είναι προστατευμένα, αυτό ήταν μέρος της πρώτης συμφωνίας. Και αυτό εφαρμόζεται. Έχουμε ομάδα στην οποία κατά 50% συμμετέχουν εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας και κατά 50% της αλβανικής κοινότητας με διοικητή που διασφαλίζει την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων», υπογράμμισε.

Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είναι ότι η Βουλή του Κοσόβου με μεγάλη πλειοψηφία και η σερβική κυβέρνηση ομόφωνα ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας και τώρα παραμένει να πειστούν ο λαός και οι σημαντικοί θρησκευτικοί ηγέτες ότι είναι καλή για αυτούς.

"Δεν μπορεί να ανακοινωθεί έτσι απλά στους ανθρώπους, ως κάτι που τους επιβάλλεται, αλλά πρέπει να ενημερωθούν ότι αφορά τους ίδιους», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου