Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Έτινγκερ: «Χρήζουσα ανακαίνισης» η ΕΕ

Ως «χρήζουσα ανακαίνισης» περιγράφει την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ και εκφράζει ανησυχία για την υπερβολική αισιοδοξία που επικρατεί, ενώ χαρακτηρίζει την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία «μη κυβερνήσιμες» και προειδοποιεί ότι «η Γερμανία δεν θα γίνει ισχυρότερη».

"Με ανησυχεί ότι αυτή την στιγμή στην Ευρώπη πολλοί πιστεύουν και πάλι ότι όλα θα πάνε καλά. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική άσχημη κατάσταση. Αντί να παλεύει κατά της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους, η Ευρώπη γιορτάζει την ‘φιλανθρωπία’ της και συμπεριφέρεται ως ίδρυμα διαπαιδαγώγησης για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο κ. Έτινγκερ κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο Γερμανίας-Βελγίου Λουξεμβούργου, ενώ, αναφερόμενος στην κατάσταση η οποία επικρατεί σε ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, έκανε λόγο για «κατά βάθος μη κυβερνήσιμες χώρες». Προέβλεψε ότι ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί σε πολλές χώρες και επισήμανε ότι στην Βρετανία «ο πρωθυπουργός Κάμερον κυβερνά με την απερίγραπτη αγγλική εκδοχή του Tea Party».

Ο κ. Έτινγκερ εξέφρασε ακόμη ανησυχία για την Γαλλία, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για τα απαραίτητα» και πρόσθεσε ότι θα χρειαζόταν μια «Ατζέντα 2010», παραπέμποντας στο σχέδιο μεταρρύθμισης που εφάρμοσε ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Γερμανία.

Ο Γερμανός Επίτροπος ήταν πάντως επικριτικός και απέναντι στην χώρα του, για την οποία υποστήριξε ότι έχει φθάσει στο αποκορύφωμα των οικονομικών της δυνατοτήτων. «Η Γερμανία δεν θα γίνει ισχυρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου