Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σινοαμερικανική σύνοδος κορυφής για να «διαλυθούν οι υποψίες»


Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν σήμερα την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ θα συμβάλει ώστε «να διαλυθούν οι υποψίες» που δηλητηριάζουν τη σινοαμερικανική σχέση.
Σύνοδος ΗΠΑ - Κίνας για αποκατάσταση των σχέσεων
Οι ηγέτες των δύο πρώτων παγκόσμιων δυνάμεων θα συναντηθούν στις 7 και 8 Ιουνίου για μια σύνοδο κορυφής στην Καλιφόρνια. Θα είναι η πρώτη συνάντησή τους αφότου ο Σι πήρε τα ηνία της χώρας του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις επλήγησαν πρόσφατα από κατηγορίες για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, στρατιωτικές εντάσεις στον Ειρηνικό και εμπορικές διενέξεις.

"Έχει ζωτική σημασία να αποκαταστήσουμε μια σχέση μεταξύ έμπιστων εταίρων μάλλον παρά μεταξύ αντιπάλων», υποστηρίζει έτσι σε σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Global Times».

"Αν οι δύο χώρες προσδίδουν σημασία στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, επείγει να δώσουν ένα ισχυρό σήμα για να βάλουν τέλος στις υποψίες», συνεχίζει το άρθρο με τίτλο «Η συνάντηση ανάμεσα στον Σι και στον Ομπάμα έρχεται την κατάλληλη στιγμή».

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, η επίσημη εφημερίδα παραδέχεται πως «καθώς τα δύο μεγάλα κράτη έχουν καθένα τα δικά του συμφέροντα, προφανώς υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Λαϊκή Ημερησία καλεί από την πλευρά της σε συνεργασία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού «για να καταπολεμηθούν οι αρνητικές συνέπειες της αμερικανικής στρατηγικής της νέας ισορροπίας στην περιφέρεια και να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο δυνάμεις», αναφέρει η εφημερίδα, επίσης στο κύριο άρθρο της.

Η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, υποστηρίζει ακόμη πως ο κόσμος περιμένει από τις δύο χώρες να συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, με πρώτα αυτά της Συρίας και της κορεατικής χερσονήσου.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου