Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ενα βήμα πριν από τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι

Ενα βήμα πριν από την Gazprom βρίσκεται η ΔΕΠΑ, και ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά διαβεβαίωσε για την υποβολή δυνατής οικονομικής προσφοράς.
Ενα βήμα πριν από τη ΔΕΠΑ οι Ρώσοι
Ο στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρέθηκε στην Αθήνα χθες για τρίτη φορά σε διάστημα δυόμισι μηνών, δήλωσε το ισχυρό ενδιαφέρον του ενεργειακού κολοσσού, αλλά ζήτησε την ικανοποίηση δύο απαιτήσεων: Η πρώτη έχει να κάνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων της Gazprom έναντι ενδεχόμενης αρνητικής απόφασης της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής σε βάρος της, δηλαδή στην περίπτωση που απορρίψει την πλειοδοτική προσφορά του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού οι Ρώσοι είχαν δώσει ενδεικτική προσφορά ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα είναι η παροχή εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 380-400 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ. Ζητήματα τα οποία μέχρι να αποσαφηνιστούν ως προς την επίλυσή τους δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μια ολιγοήμερη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.
Κυβερνητικές πηγές χθες, μετά το τέλος της συνάντησης των κ. Σαμαρά και Μίλερ, επιδίωξαν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους αν και δήλωναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συζήτησης. Κι αυτό επειδή αφενός μεν η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι χωρίς Gazprom δεν υπάρχει αποκρατικοποίηση, όμως από την άλλη μεριά οφείλει να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλους τους διεκδικητές της ΔΕΠΑ.
Επιπλέον, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλει σε αυτή τη φάση «ησυχία» είναι πως το τίμημα που θα δοθεί θα σηματοδοτήσει και την έκβαση των υπόλοιπων αποκρατικοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είναι οι πρώτες ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις με δεδομένο το ότι πρόκειται για επιχειρήσεις με σημαντική περιουσία αλλά και υπεραξία. Ετσι, αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά από αυτές παίρνουν σειρά αντίστοιχες εταιρείες όπως τα ΕΛ.ΠΕ, η ΔΕΗ κ.λπ., τότε είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα της επίτευξης ενός υψηλού τιμήματος από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Γι' αυτούς τους λόγους, άλλωστε, η ελληνική πλευρά φέρεται να προχωρά δύο λύσεις απέναντι στις απαιτήσεις που έβαλε και χθες ο Αλεξέι Μίλερ στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στη συνάντηση που υπήρξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη.
Στο θέμα της Κομισιόν, το ΤΑΙΠΕΔ έχει βρει νομική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία όταν θα πάει η σύμβαση πώλησης στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, η πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom και οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό θα εξεταστούν υπό το πρίσμα της εσωτερικής (εγχώριας) αγοράς.
Επιπλέον, στο θέμα της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να δώσουν οι Ρώσοι, η λύση που προωθείται είναι αυτή να ανέλθει στο 10% του συνολικού τιμήματος, αλλά στην περίπτωση που η Κομισιόν απορρίψει την πώληση στην Gazprom, τότε το ποσό αυτό θα επιστραφεί εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία.
Για το ζήτημα των χρεών, τα οποία ανέρχονται στα 380 με 400 εκατ. ευρώ, η ελληνική πλευρά εγγυάται ότι αυτά θα καταβληθούν στη ΔΕΠΑ. Μάλιστα βάζει ως όριο το τέλος του 2014 και επικαλείται και τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αυτά είναι οφειλές πελατών της ΔΕΠΑ και κυρίως ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.
Τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν στους ιδιώτες από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό και με την τραγική έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι ιδιώτες παραγωγοί δεν πληρώνονται ή πληρώνονται με καθυστέρηση από τους εκκαθαριστές της αγοράς ηλεκτρισμού και εκείνοι με τη σειρά τους αργούν στην εξόφληση της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργήσουν τις μονάδες τους.
Η ελληνική πλευρά έβαλε επίσης ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων το ακανθώδες θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από το 1996 από την Gazprom. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι για τη μείωση των τιμών υπάρχει και σχετική συζήτηση στην Ε.Ε.
Οι Ρώσοι από τη μεριά τους δεν διαφώνησαν στην ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος, αλλά έχοντας στο «άρμα» της Gazprom τη ΔΕΠΑ. Δηλαδή ότι το θέμα θα το εξετάσουν και θα δώσουν εκπτώσεις στις τιμές μόλις αποκτήσουν την επιχείρηση.
Τα θέματα αυτά και ιδίως εκείνα των χρεών και της Κομισιόν αναμένεται να εξειδικεύσουν και να διευθετήσουν οι δύο πλευρές τις επόμενες μέρες. Για τον σκοπό αυτόν, στο «πόδι» του κ. Μίλερ μένει πίσω η διαπραγματευτική ομάδα της Gazprom με επικεφαλής τον Π. Οντερόφ της διεύθυνσης διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει τα ονόματα των πέντε εταιρειών που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές για τις εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, καθώς και ότι αυτές είναι οι επιχει­ρήσεις που προχωρούν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
Για δεύτερη φορά φτάνει στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ και συναντάται με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον διευθύ­νοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη. Ο κ. Μίλερ, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το ζήτημα της αλλαγής του όρου σχετικά με το ύψος της εγγυητικής επιστολής.
21 ΜΑΪΟΥ 2013
Ο Αλ. Μίλερ έρχεται για τρίτη φορά στην Αθήνα και συνα­ντά­ται για δεύτερη φορά με τον πρωθυ­πουργό. Οι δύο πλευρές επανα­βε­βαιώνουν το πολύ καλό κλίμα.
12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
Στην Αθήνα έρχεται ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβου­λος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος ανακοι­νώνει και επίσημα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το ενδιαφέρον της εταιρείας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ.
1 ΜΑΪΟΥ 2013
Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει και νέα παράταση στην καταληκτική ημερο­μηνία υποβολής δεσμευτικών προ­σφορών, αυτήν τη φορά για τις 29 Μαΐου. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να βρίσκει λύση για τη μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να καταβάλει η Gazprom.
Η μάχη για τον ΔΕΣΦΑ
Στην υποβολή υψηλού τιμήματος και για τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας όμως μέσω της αποκρατικοποίησης να κρατήσει και γεωστρατηγικές ισορροπίες.
Η έτερη ρωσική εταιρεία Sintez είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής του ΔΕΣΦΑ, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφερε στις βαλίτσες του από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν το έντονο ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας Socar.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αζέροι δεν έχουν εγκαταλείψει την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ και η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές, επιδίωξε να συνδέσει τη διεκδίκησή του και με τη διέλευση του αγωγού TAP από τη χώρα μας.
Αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Βέβαια η κοινοπραξία του (συμμετέχει και η Socar) θα αποφασίσει αν θα επιλέξει τον «δρόμο» του TAP ή της άλλης πρότασης του Nabucco West τον Ιούνιο.
Το τίμημα
Δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ να υλοποιηθεί τελικά αργότερα, δηλαδή οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν σε μεταγενέστερη φάση μετά τις 29 Μαΐου.
Οπως και να 'χει και χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης επανέλαβε ότι οι όροι της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ έχουν να κάνουν με το τίμημα, δηλαδή με το ποιος θα προσφέρει τα περισσότερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου