Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Σ. Ζμπόγκαρ: Η Συμφωνία για το Βόρειο Κόσοβο Δεν Είναι Κατά των Συμφερόντων των Σέρβων

Το υψηλό επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στο οποίο η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική προστασία θα χρηματοδοτούνται με διαφάνεια και με την τήρηση των νόμων, δεν αντίκειται στα συμφέροντα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο. 

Αντίκειται στα συμφέροντα εκείνων που πλούτισαν ανακατευθύνοντας τους πόρους αυτούς ή στα συμφέροντα εκείνων που λάμβαναν μισθούς και ήταν σε λίστες μισθοδοσίας εικονικών εταιρειών, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ και επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο θα θεωρηθεί από τους Σέρβους ως επιβεβλημένο ή κατά των συμφερόντων τους, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

“Εκτιμώ την προσπάθεια και την αίσθηση καθήκοντος των σερβικών αρχών να εξηγήσουν στους συμπολίτες τους τη διάσταση των συμφωνιών και την εφαρμογή τους. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχρέωση των αρχών της Πρίστινας, αυτή την ίδια συμφωνία να την εξηγήσουν με τα ίδια επιχειρήματα στους Σέρβους συμπολίτες τους στο βορρά. Μόνο μέσω αυτής της συμφωνίας ο διάλογος θα αποκτήσει ζωή” ανέφερε ο κ. Ζμπόγκαρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου.

Αν σήμερα κοιτάξετε το επίπεδο δημόσιας συζήτησης για μεμονωμένα σημεία της συμφωνίας, θα δείτε ότι ανοίγουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη συμβίωση των δύο λαών, αλλά και ολόκληρη την περιοχή κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ιστορική σημασία αυτής της συμφωνίας, εκτίμησε ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στην Πρίστινα. “Ένα μεγάλο στάδιο έχει περάσει και έχει τελειώσει και στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου πλέον δεν θα είναι αναγκαίες αρχές, αλλά μόνον η συνέχιση της πορείας” υπογράμμισε ο κ. Ζμπόγκαρ τονίζοντας ότι “είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει τη Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου”.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου