Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Το αθηναϊκό downtown αναθερμαίνει το ενδιαφέρον

Επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λόγω της πτώσης των τιμών έως και 50%, συγκριτικά με το peak του 2009, εν όψει των έργων ανάπλασης αλλά και του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, το οποίο είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Και, με την απομάκρυνση του φόβου της ελληνικής χρεοκοπίας να επιτρέπει την υλοποίηση -μέχρι πρότινος «παγωμένων»- επενδυτικών σχεδίων, το κέντρο της Αθήνας επανατοποθετείται στο επενδυτικό στόχαστρο με βήματα αργά, αλλά σταθερά. Ποιοι είναι οι παράγοντες που τροφοδοτούν το «ανοδικό σενάριο» για το κέντρο; Κατ΄ αρχάς, η σημαντική πτώση των τιμών, που διαμορφώνεται σήμερα στο 30% έως 50% σε σχέση με την «ακμή» του 2009. Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, στις ακριβές συνοικίες, όπως στο Κολωνάκι, οι αξίες έχουν υποχωρήσει κατά 60% ή και περισσότερο.
Αυτήν τη στιγμή, όσοι διαθέτουν ρευστότητα την οποία θα επεδίωκαν να κατευθύνουν στην απόκτηση ακινήτου, θα μπορούσαν να επωφεληθούν των μεγάλων «εκπτώσεων» που υπάρχουν στην αγορά.


Εκπτώσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχονται είτε από ιδιοκτήτες που με ανάγκη για ρευστότητα καταλήγουν να μειώσουν τις αρχικά ζητούμενες τιμές είτε επειδή το ακίνητο βρίσκεται σε μια περιοχή με προσφορά που δεν απορροφάται από τη ζήτηση, γεγονός που συμπιέζει προς τα κάτω τις αξίες.

Συρρίκνωση αξιών
Αυτήν τη στιγμή στο Κολωνάκι «πωλητήριο» έχει μπει σε περισσότερες από χίλιες κατοικίες, για τις περισσότερες από τις οποίες οι ζητούμενες τιμές αναπροσαρμόζονται συνεχώς. Έτσι, στην αριστοκρατική συνοικία πολυτελές διαμέρισμα 115 τ.μ., πρώτου ορόφου, κατασκευής 1970, δύο υπνοδωματίων, με φυσικό αέριο, πωλείται προς 235.000 ευρώ, φθηνότερα κατά 35.000, συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν. Με «discount» 75.000 ευρώ (από τις αρχές Απριλίου), ήτοι προς περίπου 320.000 ευρώ, διατίθεται διαμέρισμα κατασκευής 2011 στο Μετς, τετάρτου ορόφου, με θέα στην Ακρόπολη και κοντά στο μετρό.

Στα Άνω Πετράλωνα, που αποκαλούνται το «νέο Γκάζι», όπου η προσφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, μεζονέτα 90 τ.μ., 6ου και 7ου ορόφου, κατασκευής 2004, με πάρκινγκ, πανοραμική θέα και πλησίον του ΗΣΑΠ πωλείται προς 170.000 ευρώ.

Στο Μεταξουργείο, όπου προ κρίσης είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά οικιστικά projects, μεζονέτα 110 τ.μ. του 2010, δύο επιπέδων, τετάρτου ορόφου, με θέα, πωλείται προς 160.000 ευρώ.

Στα Εξάρχεια (Νεάπολη), που δεν αποτελούν οικιστική επιλογή για λίγους, διαμέρισμα 120 τ.μ., τετάρτου ορόφου, κατασκευής 1970, πωλείται προς 120.000 ευρώ. Τίμημα χαμηλό, εάν ληφθεί υπόψη η κομβική τοποθεσία του ακινήτου και η γειτνίασή του με τα μέσα μεταφοράς.

Καταλύτες
Την ίδια στιγμή, η κατάρτιση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας αναμένεται να εισαγάγει νέες χρήσεις και να δώσει κίνητρα για την επανάχρηση κτιρίων και την πραγματοποίηση αναπλάσεων. Πρόκειται για καταλύτες που μεσομακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη σταδιακή αύξηση των τιμών των ακινήτων, όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Περετζής, στέλεχος της κτηματαγοράς.

Η υλοποίηση νέων εμπορικών πολυχώρων, μέσω του ρυθμιστικού, και η μετατροπή περιοχών δεύτερης κατοικίας σε πρώτης εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για ακίνητα που παραμένουν σήμερα «στα αζήτητα». Για παράδειγμα, η επικείμενη υλοποίηση του εμπορικού κέντρου Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη αξιών της περιοχής, τμήμα της οποίας στερείται μέχρι και αποχετευτικού δικτύου.

Παράλληλα, μια από τις πιο φιλόδοξες αναπλάσεις αφορά τον οδικό άξονα της Πανεπιστημίου, περιλαμβάνοντας την επέκταση του τραμ στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας και τον τερματισμό του στο ύψος της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στην Πλατεία Αιγύπτου. Η συγκεκριμένη παρέμβαση, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει επιλεγεί το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ακόμα μία παρέμβαση, που σχεδιάζει η εταιρεία Oliaros, αφορά την ανάπλαση της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου με την ανάπτυξη 39 κτιρίων, σε 45 ρυμοτομημένες ιδιοκτησίες, με δόμηση 36.000 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, μεθοδεύεται η ένταξη στο «fast track» και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica.

Με θέα την Ακρόπολη
Ανθεκτική στις πιέσεις που δέχεται η κτηματαγορά εμφανίζεται η «συνοικία των θεών», με τις τιμές πώλησης να έχουν συρρικνωθεί όχι περισσότερο από 20% συγκριτικά με το peak του 2009. «Η μικρή προσφορά κατοικιών κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών», σημειώνει στο «Κ» ο Αλέξανδρος Ρώμας, μεσίτης που ειδικεύεται στην περιοχή. Πράγματι, στην περιοχή της Ακρόπολης, που οριοθετείται μεταξύ των οδών Γαριβάλδη, Τσάμη Καρατάση, Μισαραλιώτου, του Περιφερειακού Φιλοπάππου, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Θεάτρου Διονύσου και εκτείνεται μερικώς και στην οδό Βούρβαχη, οι αξίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απουσιάζουν οι «εκπτώσεις».

Ενδεικτικά, ανακαινισμένη μεζονέτα 120 τ.μ. στην Ακρόπολη, κατασκευής ΄80, πωλείται προς 300.000 ευρώ, τιμή που έχει μειωθεί κατά περίπου 20.000 ευρώ από τα μέσα του μήνα. Ωστόσο, οι τιμές αυξάνονται για κατοικίες επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με διαμέρισμα 110 τ.μ. τρίτου ορόφου, κατασκευής 1965, να πωλείται προς 480.000 ευρώ, από 560.000 ευρώ πριν από μερικές ημέρες.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 27ης Απριλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου