Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το μεγάλο παιχνίδι των funds στην Αθήνα με φόντο τις τράπεζες

Το μεγάλο παιχνίδι των funds στην Αθήνα με φόντο τις τράπεζες


Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη
Την ώρα που εκπρόσωποι τουλάχιστον 30 επενδυτικών fund και μεγάλων τραπεζών έχουν κατακλύσει την Αθήνα αναζητώντας ευκαιρίες, το οικονομικό επιτελείο, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένουν την ολοκλήρωση των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων όλων των συστημικων τραπεζών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασίας της επόμενης φάσης της συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος.  
Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank ενώ ήδη εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την Eurobank από δυο ξένα funds.  

Για την ακρίβεια όπως πληροφορείται το newmoney.gr:
Δυο fund μεταξύ αυτών και το Fairfax ζήτησαν να αγοράσουν σημαντικό ποσοστό μετοχών  της Eurobank λίγες ημέρες μετά την ανακεφαλαιοποιηση της τράπεζας από το ΤΧΣ με το ποσό των 5,8 δισ ευρω. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Fairfax μετέφεραν την πρόθεση τους και στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Όσον αφορά το ΤΤ αν και θεωρείται σίγουρο ότι θα αγοραστεί από την Eurobank εν τούτοις πηγές της κυβέρνησης θεωρούν ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μόλις ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίων των Alpha , Πειραιώς και της Εθνικής.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενημερωθεί για τους εκπροσώπους δεκάδων funds και επενδυτικών  τραπεζών  που έχουν κατακλύσει την Μεγάλη Βρετανία , το Χιλτον και τα αλλά μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου. «Το πιο εύκολο πράγμα την σήμερον ημέρα είναι φας πρωινό με κάποιον εκπρόσωπο  ενός Fund από το Λονδίνο. Όλοι ζητούν να ενημερωθούν . Από την Goldman Sachs έως Pimco και από UBS έως Morgan Stanley» λέει έλληνας τραπεζίτης .
«Αυτή την στιγμή μπορώ να σας πω ότι  βρίσκονται στην Αθήνα περίπου 30 εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων Ηedge Funds που ψάχνουν το Eλντοραντο στην Αθήνα» εξηγεί ο ίδιος τραπεζίτης με νόημα.  
Αυτό που κοιτάνε οι εκπρόσωποι των ξένων είναι κυρίως εισηγμενες στο χρηματιστήριο εταιρίες αλλά και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και για εταιρίες όπως η Λαϊκή ΑΕΔΑΚ και η Επενδυτική Τράπεζα (θυγατρικές της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου) .  
Επιπρόσθετα εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα περίπου 20 εκπρόσωποι ξένων Fund με πρωτοβουλία του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Νίκου Καραμουζη.
Στο πλαίσιο του επενδυτικού πυρετού που υπάρχει για την Ελλάδα εντάσσεται και η πρόταση που δέχτηκε η κυβέρνηση  και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την εξαγορά της Eurobank από μεγάλο Fund της Βορείου Αμερικής. Η πρόταση χαρακτηρίστηκε μάλλον «ως αστεία καθώς το τίμημα ήταν πολύ μικρό»  καθώς η τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθηκε με το ποσό των 5,8 δισ ευρω από το ΤΧΣ και αυτή την στιγμή διαθέτει με υψηλούς  δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας . Το καθαρό κεφάλαιο της Eurobank  είναι πέριξ των 3,9  δισεκ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του Fund μάλιστα επικρίθηκε από τους συνομιλητές του καθώς του ειπώθηκε «πήγαινε πίσω την Νέα Υόρκη και φέρε μας καμία σοβαρή πρόταση. Εμείς την Eurobank δεν την δίνουμε στην μισή της άξιας».  
Σημειώνεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποιηση της η μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται ως εξής : ΤΧΣ 92%, Εθνική 2,1% και 5,9% μικρομέτοχοι και λοιποί επενδυτές.
Με την ενσωμάτωση του ΤΤ και των 11 δισ ευρώ καταθέσεων που διαθέτει θα βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα της Eurobank κατά 4 δισ ευρω και θα μειωθεί αισθητά η εξάρτηση από το ELA και η τράπεζα όντας επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, διαθέτοντας ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με την στήριξη του ΤΧΣ και επαρκή ρευστότητα θα μπορέσει να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Η Τρόικα παντως διάκειται θετικά στην ενσωμάτωση του ΤΤ  στην Eurobank.  Βέβαια η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου αλλά θεωρείται βέβαιον ότι θα «κολλήσει» στην Eurobank.
Παρά την πίεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Com) για ταχεία ολοκλήρωση των κινήσεων συγκέντρωσης, ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στα πλάνα αναδιάρθρωσης, υπερισχύει, προς το παρόν, η άποψη ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ για να διασφαλισθεί η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στον διαγωνισμό πώλησης.  Απιθανη θεωρείται πάντως η συμμετοχή της Πειραιώς η της Εθνικής. 
Επίσης, όσον αφορά το Τ.Τ.  εκκρεμεί η υποβολή  του προγράμματος εθελουσίας, πρακτικά όμως το πρόγραμμα μπορεί να τρέξει και μετά από ενδεχόμενη πώληση της τράπεζας.  Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει μεν προσλάβει σύμβουλο πώλησης για την  Proton ενώ για το ΤΤ η διαδικασία πρόσληψης δεν έχει ολοκληρωθεί . Όσον αφορά την Proton έχει προσληφθεί από το ΤΧΣ η Rothschild ως σύμβουλος πώλησης και τρέχει τη διαδικασία για να ανοίξει βιβλίο προσφορών. Το πιθανότερο είναι ότι θα πουληθεί στην Eurobank. Στην τράπεζα και στο  ΤΧΣ προετοιμάζουν και το business plan που θα περιλαμβάνει σχέδιο εξυγίανσης με στόχο την ανεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων στην φάση της ιδιωτικοποίησης και εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας και περιστολής των δαπανών. 
Το επιχειρησιακό σχέδιο στοχεύει στη διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα μέσω της ισχυρής ιδιωτικής μετοχικής σύνθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας και στην πλήρη αποκατάσταση της ικανότητας να χρηματοδοτεί η τράπεζα την ελληνική οικονομία και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.
Η λογική πίσω από αυτό το εγχείρημα σχετίζεται με την πρόθεση για ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με αύξηση κεφαλαίου αποκλειστικά από ιδιώτες και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του δημοσίου. Δεδομένου δε, ότι η τράπεζα θα διαθέτει πλέον καθαρή θέση ισχυρή κεφαλαιακή βάση, εκτιμάται ότι θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικούς και αξιόπιστους διεθνείς και εγχώριους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Η υλοποίηση νέας ΑΜΚ τοποθετείται το ερχόμενο φθινόπωρο. Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων (ΤΧΣ) έως ένα ποσοστό, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους στρατηγικούς, ή μη, επενδυτές να μπουν στην τράπεζα.
Στην Eurobank πάντως ήδη προχωρούν σε  επαναγορά ομολόγων, έως του ποσού των 580 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία κίνηση αναμενόμενη καθώς η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, προέβλεπε βάσει της απόφασης του Eurogroup, τη διενέργεια προγραμμάτων διαχείρισης στοιχείων παθητικού.


Πηγή: Το μεγάλο παιχνίδι των funds στην Αθήνα με φόντο τις τράπεζες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12343/megalo-paihnidi-ton-funds-stin-athina-me-fonto-tis-trapezes#ixzz2UUiPBaKl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου