Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τροποποίηση του εμπάργκο όπλων στη Συρία συζητά η ΕΕ

Τις βρετανικές και γαλλικές εκκλήσεις για περιορισμό των κυρώσεων απέναντι στη Συρία, προκειμένου να παρασχεθούν όπλα στους αντάρτες, πρόκειται να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η βρετανική πλευρά αναμένεται να ζητήσει τροποποίηση του ισχύοντος εμπάργκο όπλων, το οποίο εκπνέει το ερχόμενο Σάββατο. Ωστόσο, πολλά ευρωπαϊκά κράτη τάσσονται σθεναρά κατά της άρσης του.
Η Αυστρία και η Σουηδία είναι ανάμεσα στις χώρες που θα επιμείνουν για τήρηση του εμπάργκο στην παρούσα του μορφή. Η Βρετανία πάντως έχει ήδη απειλήσει με βέτο σε πλήρη ανανέωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν ως πιθανότερο κάποιο συμβιβασμό -ίσως χαλάρωση του εμπάργκο αφότου ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διάσκεψη που έχουν προτείνει ΗΠΑ και Ρωσία ή περιορισμό των ειδών των όπλων που θα επιτρέπονται και των ομάδων ανταρτών που θα μπορούν να τα λάβουν. 
Στο μεταξύ, νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα συμμετέχει «κατ’ αρχήν» στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη τον επόμενο μήνα. Ο Walid Muallem τόνισε ότι θα ήταν «μια καλή ευκαιρία για μια πολιτική λύση» στη σύγκρουση, η οποία έχει αφήσει περισσότερους από 80.000 νεκρούς σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 
Μέλη του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης εξετάζουν το αν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης αυτό θα συμβεί μόνο αν ο Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφωνήσει να παραιτηθεί.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεζίρκι, ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αυξανόμενο ρόλο της λιβανικής Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο και απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες. 
Η λιβανική Χεζμπολάχ τάχθηκε πριν από μια εβδομάδα στο πλευρό του συριακού στρατού στις μάχες για την ανακατάληψη της Κουσέιρ. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι βαριά οπλισμένοι μαχητές της οργάνωσης είναι ταγμένοι κατά των ακραίων σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών -όπως τους αποκάλεσε- στη Συρία με κάθε κόστος.
Πηγές: BBC, Reuters, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου