Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Morgan Stanley: Τι θα φέρει σε Ευρώπη και αγορές το τέλος της λιτότητας

Morgan Stanley: Τι θα φέρει σε Ευρώπη και αγορές το τέλος της λιτότητας


Η λιτότητα στην Ευρωζώνη πέθανε... ή τουλάχιστον ένα σκέλος της λιτότητας, όπως σημειώνει σε έκθεση της η Morgan Stanley. Σύμφωνα με αναλυτές της επενδυτικής οι αποφάσεις στην Ευρώπη για παράταση της χρονικής διάρκειας της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μία σειρά από χώρες σηματοδοτούν πλέον ότι πλέον στην Ευρώπη δεν αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα η λιτότητα. Παράλληλα θεωρεί θετικό το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπεται και η προσπάθεια να μπουν σε μία τάξη τα δημοσιονομικά κάθε χώρας ώστε να ελεγχθούν τα χρέη.

Η έκθεση με τίτλο "Ο θάνατος της λιτότητας;" (Euroland Economics, Death of Austerity?, 21 Μαϊου 2013) υπογραμμίζει ότι "ένας συγκεκριμένος τύπος λιτότητας όντως πέθανε" εννοώντας τη διαρκή επιβολή νέων μέτρων στην περίπτωση αποκλίσεων απ' τους στόχους που έχουν τεθεί. Και αυτό καθώς οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν, ότι οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν αφού τα επιπλέον μέτρα υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές επιδόσεις. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί - με μία πιο σταδιακή αλλά σταθερή ταχύτητα.
Οι Ευρωπαίοι επιτρέπουν τους αυτόματους ρυθμιστές, όπως η ανεργία και τα κοινωνικά επιδόματα ή τους φόρους, να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα αναγνωρίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή κοστίζει περισσότερο σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ύφεση, σχεδόν μηδενικά επιτόκια και σφικτές χρηματοδοτικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley αυτή η πολιτική είναι απίθανο να επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης την ευρωπαϊκή οικονομία.  "Συμφωνούμε ότι κανένα μεμονωμένο  μέτρο, απ' αυτά που είναι καλοδεχούμενα για το εγγύς μέλλον δεν μπορεί να επαναφέρει ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ", σημειώνει η επενδυτική, και συμπληρώνει: "ωστόσο έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την οικονομική σταθεροποίηση.   
Αν και να επιτευχθεί το αισιόδοξο μας σενάριο είναι κάτι μακρινό, οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές πλέον είναι πιο ισορροπημένοι", σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan.
Αν και στην πραγματικότητα η προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα σταματήσει, η οικονομία θα λάβει κάποιο χώρο να ανασάνει, κυρίως μέσω των σχεδίων που υπάρχουν απ' τις κυβερνήσεις για αποπληρωμή κάποιων χρεών των κυβερνήσεων προς τους ιδιώτες (πχ Ιταλία) ή μέσω της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πχ Γαλλία)
Οι χώρες, κατά τη Morgan Stanley θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το χώρο για να επιβάλλουν δομικές μεταρρυθμίσεις, πχ αλλαγές στο ασφαλιστικό, ώστε να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους χωρίς να χρειαστεί να πλήξουν τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα.
Αλλες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να τονώσουν την παραγωγικότητα.
Αυτό τί σημαίνει για τις χρηματαγορές;
Η στροφή αυτή της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι θετική για την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου για τις πιο ρισκαδόρικες επενδύσεις. Ωστόσο η Morgan Stanley προειδοποιεί για πιθανές επιπλοκές...
Οι επενδυτές πιθανόν να αισθανθούν πιο άνετα με την ιδέα ότι η πιθανότητα η Ευρωζώνη να εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης περιορίζεται δραστικά. Επίσης τα spreads των περιφερειακών οικονομιών ίσως περιοριστούν ακόμα περισσότερο. επίσης οι αγορές με ρίσκο, με μία πιθανή εξέλιξη ενδυνάμωσης του ΑΕΠ και εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων θα επωφεληθούν.

Πηγή: Morgan Stanley: Τι θα φέρει σε Ευρώπη και αγορές το τέλος της λιτότητας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11823/morgan-stanley-ti-tha-ferei-se-eyropi-kai-agores-telos-tis-litotitas#ixzz2TvBPxXbd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου