Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Ρεκόρ... φαρμάκων στα σπριντ

Η πέντε φορές ολυμπιονίκης Μάριον Τζόουνς ήταν το μεγαλύτερο όνομα που είχε παραδεχθεί τη λήψη φαρμάκων και συνέδεσε το όνομά της με το σκάνδαλο του εργαστηρίου BALCO (Bay Area Co-operative).
Ρεκόρ... φαρμάκων στα σπριντ
Τώρα, ο Αμερικανός Γκέι –ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος- και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ βρίσκονται στο προσκήνιο με θετικά δείγματα σε φαρμακοδιέγερση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της IAAF, τα τελευταία σκάνδαλα ντόπινγκ ενισχύουν αντί να μειώνουν αξιοπιστία του στίβου, με το επιχείρημα πως οι έλεγχοι λειτουργούν. Το πρόβλημα για τον αθλητισμό είναι ότι η εμπιστοσύνη στο άθλημα και τους αθλητές της βαδίζουν πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Οι επαναλαμβανόμενες αποκαλύψεις της βιομηχανικής κλίμακας ντόπινγκ στην ποδηλασία απέκρυψαν την αλήθεια για τον αθλητισμό ότι -ακόμη και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έμειναν εκτός ντόπινγκ- εξακολουθούν να είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει βρει τη λύση του.
Κένυα, Ρωσία, Τουρκία και τώρα Τζαμάικα είναι μερικές από τις χώρες που έχουν πληγεί από τους ελέγχους ντόπινγκ και το μέγεθος της αναγνωσιμότητας των ονομάτων ολοένα και μεγαλώνει.
Το σοκ φαίνεται στον τρόπο που αντέδρασαν τα διεθνή ΜΜΕ. «Πένθιμη μέρα, με τον Ασάφα Πάουελ και τον Τάισον Γκέι να βγαίνουν θετικοί στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Οι υψηλού προφίλ σπρίντερ είναι ανάμεσα στους έξι αθλητές που απέτυχαν να περάσουν τον έλεγχο ντόπινγκ σε διάστημα 24 ωρών» έγραψε η βρετανική «Ιndependent», ενώ η «Daily Mail» ανέφερε: «Το σπριντ σε καταιγίδα αναβολικών, με τους Γκέι, Πάουελ και Σίμπσον να βρίσκονται αντιμέτωποι με τιμωρίες αφού απέτυχαν στους ελέγχους».
Η γαλλική «Equipe» τόνισε: «Κακή μέρα για τους αγώνες δρόμου. Τέσσερις αθλητές βγήκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες». Οι «New York Times» γράφουν: «Τρεις από τους μεγαλύτερους σπρίντερ του στίβου, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Τάισον Γκέι, αποκάλυψαν ότι βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες». Οι «Los Angeles Times» σχολιάζουν χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να την αποκαλέσετε Μαύρη Κυριακή για τον στίβο».
Εν τω μεταξύ η δισκοβόλος Αλίσα Ράνταλ είναι η τρίτη που παραδέχθηκε πως το δείγμα της είναι θετικό (συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, αλλά δεν πέρασε στον τελικό). Μόνο ο Νέστα Κάρτερ (με τη 2η καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο πίσω από τον Γκέι στα 100 μ.) ο οποίος σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ βρίσκεται στη λίστα των πέντε αθλητών από την Τζαμάικα, δεν έχει κάνει δήλωση.
Τέλος η Adidas για τον Γκέι
Με ανακοίνωσή της η Adidas γνωστοποίησε ότι ακυρώνει τη συνεργασία της με τον Τάισον Γκέι έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση. «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πρόσφατες καταγγελίες κι ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου η συμφωνία μας με τον Τάισον Γκέι δεν ισχύει» αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ και ο προπονητής του Αμερικανού σπρίντερ Λανς Μπράουμαν κράτησε αποστάσεις: «Εμπιστεύτηκε κάποιον και αποδείχτηκε πως έκανε λάθος. Δεν μπορώ να πω τώρα το όνομά του, αλλά πρέπει να σας πω πως αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση μαζί μου ή με οποιονδήποτε άλλο συνεργάτη μου. Η είδηση αυτή έχει συγκλονίσει εμένα και όλους τους αθλητές που προπονώ». Η αργυρή ολυμπιονίκης του Λονδίνου Σερόν Σίμπσον που το δείγμα της είναι μέσα στα 5 θετικά από Τζαμαϊκανούς αθλητές τόνισε: «Μου ανακοινώθηκε πως στο δείγμα ούρων μου στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας μου στις 21 Ιουνίου βρέθηκε η διεγερτική ουσία οξιλοφρίνη. Ως αθλήτρια είμαι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στο σώμα μου. Δεν θα έπαιρνα σκόπιμα καμία παράνομη ουσία οποιασδήποτε μορφής. Θέλω ειλικρινά να πω στην οικογένειά μου, τον ατζέντη μου, τους συναθλητές μου, τους πρώην χορηγούς μου και την υπόλοιπη Τζαμάικα πως λυπάμαι πολύ για οποιοδήποτε κακό ή ντροπιαστική στιγμή τους έχει προκαλέσει αυτό το γεγονός».
Από τον Τζόνσον στον Πάουελ 
ΜΠΕΝ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΚΑΝΑΔΑΣ)
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. το 1988 στη Σεούλ αφού βρέθηκε θετικός σε στεροειδή.
ΛΙΝΦΟΡΝΤ ΚΡΙΣΤΙ (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ)
Στα 32 του έγινε ο γηραιότερος σπρίντερ που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100μ. (1992, Βαρκελώνη). Επτά χρόνια αργότερα (λίγο πριν αποσυρθεί επίσημα) ανιχνεύθηκε ναδρολόνη στο δείγμα του.
ΝΤΕΝΙΣ ΜΙΤΣΕΛ (ΗΠΑ)
Χρυσός ολυμπιονίκης με την ομάδα 4x100μ. της χώρας του το 1992, τιμωρήθηκε με δύο χρόνια το 1998 για υπερβολικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
ΝΤΟΥΕΪΝ ΤΣΕΪΜΠΕΡΣ (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ)
Τέταρτος στα 100μ. στο Σίδνεϊ (2000) τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό το 2003 μετά από θετικό δείγμα στο συνθετικό στεροειδές THG στο σκάνδαλο των εργαστηρίων BALCO.
ΤΙΜ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ (ΗΠΑ)
Επίσης εμπλεκόταν στη σκάνδαλο ντόπινγκ που έπληξε το εργαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Ο Αμερικανός έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. με 9,78 το 2002, αλλά αργότερα παραδέχθηκε πως ήταν ντοπέ στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.
ΜΑΡΙΟΝ ΤΖΟΟΥΝΣ (ΗΠΑ)
Σύντροφος του Μοντογκόμερι και επίσης μπλεγμένη στο σκάνδολο BALCO, η Τζόουνς ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε πέντε μετάλλια σε μια ολυμπιακή διοργάνωση (2000, Σίδνεϊ). Το 2007 παραδέχθηκε τελικά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και φυλακίστηκε (έξι μήνες) για ψευδορκία στις ομοσπονδιακές αρχές.
ΚΕΛΙ ΓΟΥΑΪΤ (ΗΠΑ)
Ακόμα ένα «θύμα» της υπόθεσης BALCO, μετά τη διπλή νίκη της (100 και 200μ.) το 2003 στο Παγκόσμιο στο Παρίσι παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε κοκτέιλ ουσιών.
ΤΖΑΣΤΙΝ ΓΚΑΤΛΙΝ (ΗΠΑ)
«Χρυσός» στα 100μ. στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ο Αμερικανός έχει εκτίσει δύο ποινές αποκλεισμού λόγω ντόπινγκ (μια 4ετή για υπερβολικά επίπεδα τεστοστερόνης) και πέρυσι κατέκτησε το χάλκινο στο Λονδίνο.
ΜΑΡΛΙΝ ΟΤΕΪ (ΣΛΟΒΕΝΙΑ)
Γεννημένη στην Τζαμάικα, κέρδισε δύο παγκόσμιους τίτλους στα 200μ. (1993, 1995), αλλά δεν της επιτράπηκε να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης το 1999 μετά από θετικό τεστ σε ναδρολόνη. Αν και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό, η IAAF τελικά αναίρεσε την ποινή της.

ΚΑΤΛΙΝ ΚΡΑΜΠΕ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100 και 200μ. στο Τόκιο τιμωρήθηκε με 3ετή αποκλεισμό για χρήση κλενβουτερόλης με συνέπεια να τελειώσει η καριέρα της.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου