Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Χρεοκόπησε το Ντιτρόιτ «Έπεσε» το σύμβολο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Με χρέη που αγγίζουν τα 15 δισ.δολάρια η πόλη του Ντιτρόιτ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πόλη που αποτέλεσε σύμβολο της ισχύος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο παρελθόν έγινε ο μεγαλύτερος αμερικανικός δήμος που οδηγείται σε πτώχευση. Βάσει του νόμου, ξεκινά μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, διάρκειας ενός έως τριών μηνών.
Άποψη του Ντιτρόιτ (φωτ:AFP)Άποψη του Ντιτρόιτ (φωτ:AFP)
Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε για την προστασία της πόλης από τους δανειστές και τα συνδικάτα, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους. Για ένα δύσκολο βήμα που όμως αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες έκανε λόγο ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι στο χείλος της κατάρρευσης και περίπου 70.000 ιδιοκτησίες έχουν εγκαταληφθεί. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων. Εάν εγκριθεί η αίτηση πτώχευσης, θα επιτραπεί στην πόλη να ρευστοποιήσει κεφάλαια που διαθέτει για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της. Τον περασμένο μήνα σταμάτησαν οι πληρωμές καθώς ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις. Οι αρχές της πόλης πρότειναν τους πιστωτές να λαμβάνουν 10 σεντς έναντι κάθε δολαρίου που έχουν επενδύσει αλλά δύο συνδικάτα, που αντιπροσωπεύουν ομάδες συνταξιούχων δημοτικών υπαλλήλων, απέρριψαν την πρόταση.
 
Το Ντιτρόιτ, το οποίο ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ –General Motors, Ford και Chrysler- έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων. Σήμερα έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων και είναι η 18η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ ωστόσο πριν από έξι δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη, με πληθυσμό άνω των  2 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά με τους ανώτερους συμβούλους του την κατάσταση στο Ντιτρόιτ. "Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής" δήλωσε η Έιμι Μπράντετζ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
 
(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου