Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Απρόσμενος σύμμαχος της Βρετανίας ο Letta;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Enrico Letta έκανε πιθανώς πολύ περισσότερους φίλους από όσους περίμενε κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μερικά πολύ λογικά σχόλια που έκανε για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο της Βρετανίας σε αυτή. 
Ερωτηθείς από τον Gavin Hewitt του BBC για την επιστροφή σημαντικών εξουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις Βρυξέλλες, ο κ. Letta είπε,

«Μπορεί να είναι εφικτό και θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ χρήσιμο για εμάς... Χρειαζόμαστε μια πιο ευέλικτη Ευρώπη ... Μπορούμε να έχουμε μια νέα διαπραγμάτευση Συνθήκης [της ΕΕ] για να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα διαφορετικό σύνδεσμο, αλλά να συνεχίσει να συμμετάσχει, και για την Ιταλία και άλλες χώρες στη ζώνη του ευρώ να έχουν μια πιο ενοποιημένη ευρωζώνη».

Ήταν ακόμη πιο σαφής κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον David Cameron:

«Νομίζω ότι θα είναι δυνατόν να έχουμε ένα κοινό εγγύς μέλλον στο οποίο μπορούμε να έχουμε τροποποιήσεις της Συνθήκης [της ΕΕ] με τις οποίες θα μπορούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη Ευρώπη όσον αφορά τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και όσον αφορά τα συμφέροντα της Ιταλίας και των χωρών της Ευρωζώνης».

Το γεγονός αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι δεν υπάρχει διάθεση για μεγάλες αλλαγές στη Συνθήκη σε όλη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, σε ένα άρθρο στη Guardian, ο κ. Letta υποστήριξε επίσης,

«Η μεγαλύτερη ενοποίηση στην ευρωζώνη θα πρέπει να μην αμφισβητήσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς ή να κάνει τις χώρες εκτός ευρωζώνης λιγότερο άνετες με τη συμμετοχή τους στην [Ευρωπαϊκή] Ένωση... Πρέπει να αναμορφώσουμε την Ένωση, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των χωρών που επιθυμούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης και των χωρών που προτιμούν μια συνεργασία γύρω από την ενιαία αγορά».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Letta επανέλαβε αρκετές φορές ότι η ενιαία αγορά είναι «ο κύριος πυλώνας» της ΕΕ, διότι, σε αντίθεση με το ενιαίο νόμισμα, την μοιράζονται και τα 28 κράτη μέλη.


Αυτό ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά του David Cameron. Η Ιταλία είναι παραδοσιακά μία από τις πιο ακραιφνείς υποστηρίκτριες χώρες-μέλη της ενοποίησης της ΕΕ, και ενώ ο κ. Letta πιστεύει  στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», το γεγονός ότι αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να γίνει η ΕΕ «πιο ευέλικτη» είναι ενδεχομένως σημαντικό. Αυτό σημαίνει ότι η περισσότερη ενοποίηση στην ευρωζώνη, αν γίνει αυτό, δεν είναι ασυμβίβαστη με μια πιο ευέλικτη, πιο χαλαρή σχέση για άλλες χώρες εκτός του ενιαίου νομίσματος.

Όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας William Hague στην ομιλία του σε εκδήλωση του Open Europe πριν από δύο ημέρες το βράδυ,

« Η αλλαγή στην ΕΕ είναι κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιζόμαστε και η αλλαγή αυτή δε θα ωφελήσει μόνο τη Βρετανία, αλλά κάθε χώρα της ΕΕ».

Λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί απλά να βρήκε μια νέα και κάπως απροσδόκητη, σύμμαχο στον αγώνα αυτό.

ΠΗΓΗ: www.openeurope.org.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου